Von der Leyen: a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú

Külföld, 2021.10.20

A zöld átmenet, a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú, mert csak így válhatunk ellenállóvá az energiaár-sokkokkal szemben - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.

A csütörtökön kezdődő, kétnapos európai uniós csúcstalálkozót előkészítő EP-vita keretében az elnök rámutatott: a jelenlegi energiaár-növekedés főként annak tudható be, hogy a világgazdaság kilábalóban van a válságból, így növekszik az energiakereslet, továbbá a szokatlanul hosszú és hideg telet forró és száraz nyár követte az egész északi féltekén.

"A gázárak ciklikusak, a globális piacoktól függnek, ugyanakkor a napenergia és a szélenergia előállítása ma sokkal olcsóbb. Továbbá Európa túlságosan is függ a gázimporttól, ami sebezhetővé tesz minket. Ez is azt mutatja, hogy minél gyorsabban át kell állnunk a tiszta energiahordozókra" - hangsúlyozta.

Von der Leyen elmondta: az energiaárak növekedése nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat és a szegényebb réteghez tartozó uniós polgárokat, azonban a jelenlegi uniós szabályok értelmében néhány intézkedést nagyon gyorsan meg lehet hozni.

"Ezek közé tartozik a vállalkozások - különösen a kis- és közepes vállalkozások - állami támogatással történő mentesítése, a fogyasztóknak nyújtott célzott támogatás, valamint az energiaadók és terhek csökkentése. A nagykereskedelmi energiaár egyharmadát átlagosan a piac határozza meg, további egyharmadát az infrastrukturális díjak, a nemzeti és regionális adók teszik ki. Ez az a terület, ahol a tagállamok nagyon gyorsan cselekedhetnek" - taglalta.

Mint mondta, az Európai Bizottság öt kulcsfontosságú területen szándékozik fellépni: fokozná a gáz- és szén-dioxid-piacok felügyeletét, értékeli a villamosenergia-piac működését, aktív kapcsolatokat épít ki az unión kívüli gázszolgáltatókkal, felülvizsgálja a gáztárolás kérdését, és további beruházásokat irányít a megújuló energiaforrásokba, ami segít csökkenteni az importfüggőséget. Az Európai Bizottság a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv keretében jövőre javaslatokat terjeszt elő annak érdekében, hogy felgyorsítsák az engedélyek megadását az energiatermelők számára - tette hozzá.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta: ahogy az Európai Bizottság nem tudta kezelni a 2015-ös migrációs krízist, úgy nem tudja a jelenlegi energiakrízist sem. Mint mondta, Magyarország nem engedi az energiaválság költségeit az állampolgáraival megfizettetni, és a bizottság bírálatai ellenére is rezsicsökkentést hajtott végre.

" A magyar fogyasztók csak az üzemanyagköltségek növekedését érzik a hatalmas energiaár-emelkedésből. Miközben Berlinben a gáz ára duplája a budapestinek, Bécsben pedig háromszorosa" - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország évek óta hatékonyan védi a külső határokat az illegális migránsok ellen, amiért szintén csak fegyelmezést kap.

A képviselő szerint "ilyen komoly válságok közepette elképesztő a politikai okokból kreált jogállamisági feltételekkel való zsarolás az Európai Bizottság és az EP részéről".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!