Vucic: az új szerb kormány célja, hogy jobb életszínvonalat és életkörülményeket teremtsen

Külföld, 2016.08.09

Az új szerb kormány célja az, hogy jobb életszínvonalat és életkörülményeket teremtsen - jelentette ki Aleksandar Vucic kijelölt szerb miniszterelnök kedden, az új kormány programját ismertető parlamenti felszólalásában. Hozzátette: az előző kormány stabilitást teremtett, a leendő pedig a növekedés és haladás érdekében tevékenykedik majd.

Kiemelte: Szerbia továbbra is szilárdan elkötelezett a béke, az együttműködés megerősítése és a jószomszédi viszonyok kialakítása mellett.

"Szerbia előrehaladása alapvető feladata az új kormánynak" - fogalmazott. Beszéde közben az ellenzék elhagyta a termet.

A kabinet, mint mondta, intenzív tárgyalásokat folytat majd az Európai Unióval a 35 csatlakozási fejezet mindegyikének mielőbbi megnyitása és lezárása céljából.

Úgy ítélte meg, hogy a kormány a mandátuma végéig, 2020-ig lezárhatja az összes fejezetet, ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem csak Szerbiától függ.

"Ha nem állítunk magunk elé becsvágyó célokat, a kisebbeket sem tudjuk majd teljesíteni" - szögezte le.

Vucic jelezte, hogy az uniós tagság elérése a kormány legfontosabb stratégiai céljai közé tartozik.

"Szerbiát a demokratikus és a legfejlettebb államok között szeretnénk látni a világon" - jelentette ki.

A miniszterelnök-jelölt beszédében elmondta: Szerbia, az előző periódushoz hasonlóan arra összpontosít majd, hogy megerősítse nemzetközi helyzetét és hírnevét. Koszovóval kapcsolatban megemlítette, a kormány aktivitásának középpontjában az is szerepel, hogy "megőrizze az ország szuverenitását és területi egységét".

A koszovói helyzet továbbra is nagy kihívás Szerbia számára, amely nem ismeri el a dél-szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, de a regionális stabilitás érdekében javít a szerb-albán viszonyon, és továbbra is párbeszédet folytat Pristinával - hangoztatta.

Vucic gazdasági kérdésekről is beszélt. Kifejtette, hogy a balkáni ország GDP-arányos államadósságát 2020-ra a jelenlegi 72 százalékról 60 százalékra csökkenti.

Ígéretet tett arra is, hogy szűkítik az államháztartási hiányt, az idei évre tervezett 2,5 százalékos deficitet középtávon egy százalékra mérséklik.

A kijelölt szerb miniszterelnök utalt arra, hogy nagyon sokan elhagyják az országot a jobb megélhetés reményében. Mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy a migráció sokkal kisebb méreteket ölt Szerbiában, mint a szomszédos országokban, név szerint említve Horvátországot és Romániát.

"Aláírunk egy nemzetközi nyugdíjmegállapodást, amely lehetővé teszi majd, hogy azok, akik külföldön dolgoztak, nyugdíjas éveiket Szerbiában tölthessék" - jelezte.

Szerbiában április 24-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat, amelyeket a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) nyert meg Aleksandar Vuciccsal az élén.

Eddig nem lehetett tudni, hogy az SNS mely pártokkal kíván koalícióra lépni, Vucic ugyanis csak a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) nevezte meg biztos partnerként a választások után. Pásztor István, a VMSZ elnöke Vuciccsal június elején folytatott megbeszélése után elmondta, hogy pártja az elmúlt két évhez hasonlóan nem miniszteri, hanem államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban.

Belgrádi lapok szerint az új kormány beiktatása - amelyet várhatóan csütörtökön szavaz meg a parlament - puszta formalitás, ugyanis az SNS vezette győztes koalíció kényelmes többséggel rendelkezik a parlamentben, és valószínűleg bővül is az előző összetételhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!