Vuk Jeremic egykori külügyminisztert jelöli Szerbia az ENSZ főtitkári pozíciójára

Külföld, 2016.04.12

Vuk Jeremic egykori külügyminisztert, az ENSZ Közgyűlésének volt elnökét jelöli Szerbia az ENSZ főtitkári pozíciójára - közölte a belgrádi kormány kedden.

A 41 éves politikus 2007 és 2012 között volt Szerbia külügyminisztere, 2012 és 2013 között pedig az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztját töltötte be.

Nem ő az első balkáni politikus, aki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár posztjára pályázik, Szlovénia Danilo Türk volt államfőt (Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár politikai ügyekben illetékes egykori helyettesét), Montenegró Igor Luksic külügyminisztert, Macedónia Srgjan Kerimet, az ENSZ-közgyűlés korábbi elnökét, Bulgária Irina Bokovát, az UNESCO jelenlegi főtitkárát, Horvátország pedig Vesna Pusic volt külügyminiszter javasolta a világszervezet vezetőjének. Utóbbi jelölését az új horvát kormány felül kívánja bírálni.

Az ENSZ-nek jelenleg 193 tagországa van. Az utóbbi 40 évben az országok között hallgatólagos megegyezés alakult ki abban, hogy mindig más régióból kerüljön ki az új főtitkár, eddig Észak-Európa, Nyugat-Európa, Latin-Amerika, Afrika és Kelet-Ázsia egy-egy diplomatája töltötte be ezt a pozíciót, most pedig várhatóan Kelet-Európára kerül sor.

A főtitkárválasztás alkalmával az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül bármelyik élhet vétójoggal, a politikai ellentétek miatt ezért egyes országok hátrányosabb helyzetből indulnak.

Ban Ki Mun 2007 januárjában vette át a főtitkári posztot Kofi Annantól, második mandátuma 2016. december 31-én jár le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!