WA - Van remény az oroszokkal szembeni szankciók feloldására

Külföld, 2020.12.03

Márciusban megindulhat az a folyamat, amelynek végén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) megszünteti az orosz szövetség felfüggesztését.

A WA jelenleg is zajló online kongresszusán a tagok a korábbinál lényegesen pozitívabban állnak az orosz szövetséghez (VFLA), ami a szervezet napokban rendezett tisztújításnak köszönhető. Rune Andersen, az orosz szövetség működését vizsgáló bizottság vezetője videotelefonon keresztül tárgyalt röviden Peter Ivanovval, a VFLA új elnökével, és a megbeszélést nyitottnak és konstruktívnak nevezte.

"Amennyiben Ivanov elkötelezett lesz és a szükséges erőforrásokat a terv mögé állítja, illetve sikerül elnyernie a szövetségen belül a támogatást hozzá Moszkvában és a többi régióban, akkor a bizottságunk és a nemzetközi szakemberek készek minden segítséget megadni számára, hogy elérhesse a felfüggesztés megszüntetését és az orosz atléták visszatérését a nemzetközi viadalokra" - nyilatkozta Andersen.

A nemzetközi szövetség szeptemberben határozott meg új menetrendet az orosz szövetség számára a felfüggesztés visszavonásának érdekében. A legfontosabb határidő március elseje, addig kell az oroszoknak részletes tervvel előállniuk az elvárt intézkedések és változások bevezetésére.

Az orosz szövetség mostanra egyértelműen lépéskényszerbe került, mivel a WA szeptemberben már a végleges kizárását mérlegelte, és bár ezt végül nem tette meg, jelen állás szerint az orosz atléták már semleges színekben sem indulhatnak nemzetközi viadalokon. A márciusi határidőt a WA biztosan nem halasztja tovább, amennyiben a VFLA nem teszi meg addig a szükséges lépéseket és nem fizeti a meghatározott eljárási díjat, a kizárás sorsára jut.

Az Orosz Atlétikai Szövetséget öt éve függesztette fel a nemzetközi szövetség az országban felderített rendszerszintű doppingolás és egyéb kihágások miatt. Az orosz atléták a riói olimpián már nem vehettek részt, és azt követően is csak semleges színekben indulhattak nemzetközi versenyeken. Ehhez minden sportolónak kérvényt kellett benyújtania a nemzetközi szövetséghez és azt külön bírálta el egy arra kijelölt testület. A WA tanácsa viszont a külön indulási engedélyek kiadását szeptemberben felfüggesztette, mivel Oroszországban nem történt előrelépés a szövetség büntetését eredményező állapotok megváltoztatására.

Rune Andersen most azt is elmondta, hogy a versenyengedélyek eddigi kiadásának rendszerét akár már a március előtt visszaállíthatják, ha az Ivanov vezette szövetség eredményeket tud majd felmutatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!