Washington a Hongkonggal kapcsolatban vállalt kötelezettségeire emlékeztette Kínát

Külföld, 2020.05.24

A Hongkonggal kapcsolatban vállalt kötelezettségeire emlékeztette Kínát Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában.

Kína az 1984-ben aláírt kínai-brit nyilatkozatban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2047-ig tiszteletben tartja a terület autonómiáját.

A kínai kormány a parlament pénteken kezdődött éves ülésszakára előterjesztette a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást.

"Úgy tűnik, hogy ez a nemzetbiztonsági törvény megsérti a brit-kínai egyezményt" - szögezte le vasárnap Robert O'Brien. Hangsúlyozta, hogy amennyiben Pekingben megszavazzák a vitatott törvényt, annak meglesznek a következményei az amerikai-hongkongi kapcsolatokban.

"Nem látom, hogyan is maradhatna Hongkong ázsiai pénzügyi központ, ha a Kínai Kommunista Párt elfogadtatja és alkalmazza ezt a törvényt, és átveszi a teljes ellenőrzést Hongkong felett. Ez tragédia lenne Hongkong népének és nagyon rossz lenne Kínának is" - fogalmazott O'Brien.

Pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter éles szavakkal ítélte el a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet. Úgy fogalmazott: a törvény elfogadása a "lélekharang" megkondítását jelentené Hongkong számára. "Bármilyen döntés, amely érintené Hongkongnak a kínai-brit közös nyilatkozatban garantált autonómiáját és szabadságát, elkerülhetetlenül hatással lenne az egy ország-két rendszerről alkotott álláspontunkra" - mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője.

Az Egyesült Államok felszólítja Pekinget, hogy "gondolja át végzetes javaslatát, teljesítse nemzetközi kötelezettségeit és tartsa tiszteletben Hongkong magas szintű autonómiáját, demokratikus intézményeit, polgári szabadságjogait" - hangoztatta Pompeo.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!