Washington az amerikai választásba történő beavatkozási kísérletért szankcióval sújt orosz és ukrán állampolgárokat

Külföld, 2020.09.10

Az Egyesült Államok szankcióval sújt orosz és ukrán állampolgárokat az amerikai választási folyamatba történő beavatkozás kísérletéért - jelentette be a washingtoni pénzügyminisztérium csütörtökön.

A tárca közleménye szerint a büntetőintézkedések három orosz és egy oroszbarát ukrán állampolgárt érintenek.

A három orosz állampolgár - Anton Andrejev, Darja Aszlanova és Artem Lifsitsz - az Internet Research Agency (Internetkutató Ügynökség) nevű orosz állami vállalat alkalmazottja. A céget Kremlhez közeli intézményként tartják számon, amely álinformációk közlésével és trollok működtetésével manipulálja a közösségi portálok felhasználóit.

A szankcióval sújtott ukrán állampolgár az az Andrij Derkacs független parlamenti képviselő, aki idén tavasszal olyan hangfelvételeket mutatott be, amelyeken vélhetően Joe Biden volt alelnök, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje és Petro Porosenko egykori ukrán elnök beszélgetése volt hallható. Porosenko elnöksége idején került Joe Biden akkori amerikai alelnök fia, Hunter Biden a Burisma ukrán gázcég igazgatósági tagjainak sorába.

"Andrij Derkacs az ukrán parlament tagja, több mint tíz éve aktív orosz ügynök és folyamatosan szoros kapcsolatban áll az orosz hírszerző szolgálatokkal" - olvasható a Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által aláírt közleményben. A tárcavezető leszögezte: a szankciók "egyértelmű figyelmeztetést jelentenek Moszkva és megbízottjai számára, hogy tevékenységüket nem tűrik".

Az amerikai döntés értelmében a szankcióval sújtottak esetleges amerikai bankszámláit és vagyontárgyait befagyasztják, és az amerikai állampolgároknak, valamint a gazdasági élet szereplőinek megtiltják a velük esetlegesen fenntartott üzleti kapcsolatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!