Washington ismét figyelmeztette Kínát: Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét

Külföld, 2020.05.27

Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét - figyelmeztette Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Kínát a kedden tartott sajtókonferenciáján.

McEnany kifejtette: az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump "elégedetlen" azzal, hogy - szerinte - Kína meg akarja fosztani Hongkongot az autonómiájától.

"Nehéz elképzelni, hogyan maradhatna Hongkong továbbra is pénzügyi központ, ha Kína veszi át felette az ellenőrzést" - fogalmazta meg a Fehér Ház álláspontját a szóvivőnő.

Trump később - már jóval a sajtókonferencia után - újságíróknak azt mondta: az amerikai kormány még a héten döntést hoz a Kína elleni lépésekről. Arra a kérdésre, hogy a kormányzat vajon szankciókat tervez-e Kínával szemben, az elnök azt válaszolta: "azt hiszem, nagyon érdekesnek fogják találni. De most még nem akarok beszélni róla."

Az elnök gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow a Fox televíziónak kedden este azt nyilatkozta: "Kína nagyon nagy hibát követ el". Egyúttal leszögezte, hogy az Egyesült Államok szívesen látja bármelyik amerikai céget, amely visszatelepülne Hongkongból vagy Kínából.

"Mindent megteszünk azért, hogy megtérítsük a visszatérésük teljes költségét" - tette hozzá.

Az amerikai kormányzat nem először fejezte ki elégedetlenségét a kínai parlamentben pénteken előterjesztett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet miatt, s nem először figyelmeztette Kínát, hogy a törvény elfogadása esetén Hongkong autonómiája csorbulna, ez pedig következményekkel járna az amerikai-kínai viszonyra is.

A pekingi parlament pénteken megkezdődött ülésszakán terjesztették elő azt a törvényt, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A törvénytervezetet várhatóan csütörtökön fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. Hongkongban vasárnap ugyan ezrek tiltakoztak a jogszabály ellen, azt skandálva, hogy "Hongkong függetlensége az egyetlen járható út", de több hongkongi tisztségviselő is védelmébe vette a várható törvényt, azt hangoztatva, hogy "terrorveszély" miatt van rá szükség.

Carrie Lam hongkongi kormányzó is Peking mellé állt az ügyben, és úgy ítélte meg, hogy alaptalanok a helybéliek és a külföldi beruházók aggodalmai.

"Hongkongban a szabadságjogokat meg fogjuk őrizni, dinamizmusa, a jogállamisággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a szabadságjogokkal kapcsolatos értékrendje változatlan marad" - jelentette ki Lam, hozzátéve, hogy a törvény "csak maroknyi bűnöző ellen irányul, és a lakosság elsöprő többségének védelmét szolgálja".

Az amerikai kormányzat álláspontja szerint azonban ez nem így van. Vasárnap Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, őt megelőzően pedig Mike Pompeo külügyminiszter emlékeztette Kínát a Hongkonggal kapcsolatos - az 1984-ben aláírt brit-kínai nyilatkozatban rögzített - kötelezettségvállalásainak betartására.

Pompeo egy múlt heti sajtókonferenciáján egyenesen úgy fogalmazott: a törvény elfogadása a "lélekharang" megkondítását jelentené Hongkong számára. Az amerikai diplomácia irányítója fel is szólította Pekinget "végzetes javaslata" átgondolására, valamint nemzetközi kötelezettségeinek, Hongkong magas szintű autonómiájának és demokratikus intézményrendszerének tiszteletben tartására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!