Washington megtagadta a vízumot az orosz ENSZ-küldöttség tíz tagjától

Külföld, 2019.09.24

Megtagadta az Egyesült Államok a beutazó vízum kiadását az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájára készülő orosz küldöttség tíz tagjától - közölte az egyik érintett, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Interfax hírügynökséggel kedden.

Moszkva szerint az ENSZ székházának otthont adó Egyesült Államok megsértette nemzetközi kötelezettségeit, az orosz külügyminisztérium ezért tiltakozásul bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: az Egyesült Államoknak kötelessége vízumot biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba.

Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízum megadását egy hivatalos küldöttségnek - mondta.

Peszkov szerint a helyzet megfelelően kemény reagálást von maga után Oroszország részéről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő visszautasította azt az amerikai magyarázatot, hogy technikai okokból nem tudták határidőre kiadni a beutazási engedélyeket. Mint mondta, a vízumkérelmeket idejében nyújtották be.

A moszkvai amerikai követség orosz hírügynökségek megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket.

Zaharova szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyosan fel fogja vetni az ügyet amerikai hivatali partnerének, Mike Pompeónak New Yorkban. A két politikus a világszervezet közgyűlésének általános vitája alkalmából folytat majd eszmecserét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!