Washington szankciókat hozott Nicaragua alelnöke és nemzetbiztonsági tanácsadója ellen

Külföld, 2018.11.28

Washington szankciókat hozott Nicaragua alelnöke és nemzetbiztonsági tanácsadója ellen - jelentette be kedden délután Sigal Mandelker, az amerikai pénzügyminisztérium helyettes tárcavezetője.

A két közép-amerikai politikus Daniel Ortega elnök legbelső köreihez tartozik, az alelnök, Rosario Murillo egyben az elnök felesége is.

Donald Trump amerikai elnök kedden délután rendeletet írt alá a szankciókról. Az intézkedést azzal indokolta, hogy a managuai kormányzat "erőszakot alkalmazott" az ellentmondásos társadalombiztosítási reformot vitató, utcára vonult tüntetők ellen, "módszeresen szétveri és aláássa a demokratikus intézményrendszert és a jogállamot". A pénzügyminisztériumi közlemény leszögezte: Daniel Ortegát és támogatóit "féktelen korrupció, komoly emberi jogi visszaélések és Nicaragua erőforrásainak magáncélokra történő kihasználása" jellemzi. A Steven Mnuchin tárcavezető által aláírt közlemény hangsúlyozza: a pénzügyminisztérium "biztosítani akarja, hogy az Ortega-rezsim belső köreihez tartozók ne férhessenek hozzá az Egyesült Államok pénzügyi rendszeréhez", azért, hogy a nicaraguai nép kárára hasznot húzzanak maguknak. A büntető intézkedések értelmében Rosario Murillo alelnök és Ernesto Moncada Lau nemzetbiztonsági tanácsadó esetleges amerikai vagyonát befagyasztják, és mindkettőjüknek megtiltják a belépést az Egyesült Államok területére.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó november elején Miamiban mondott beszédében "a zsarnokok trojkájának" nevezte Nicaraguát, Kubát és Venezuelát, és jelezte, hogy Washington szankciókat készít elő Managua ellen. "A nicaraguai kormányzat, csakúgy, mint Kuba és Venezuela, meg fogja érezni Amerika erőteljes szankciós politikájának súlyát" - fogalmazott november elején Bolton. Az amerikai kormányzat az idén júliusban már több magas rangú nicaraguai tisztségviselő ellen hozott szankciókat azt követően, hogy a managuai kormány véres erőszakkal leverte az ellentmondásos társadalmi reformtervek ellen szervezett tüntetéssorozatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!