Washington szankciókat sürget Irán ellen a ballisztikusrakéta-program miatt

Külföld, 2018.12.03

Washington  nemzetközi szankciókat sürgetett hétfőn Irán ellen a ballisztikusrakéta-programja miatt.

Ez a program "súlyos és növekvő fenyegetést jelent - fejtette ki Brian Hook, az amerikai kormányzat iráni különmegbízottja hétfőn "Az iráni kormány azt állítja, hogy rakétakísérletei tisztán védelmi célokat szolgálnak, de ez nem így van" - fogalmazott Hook. Leszögezte: Washington azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió hozzon büntető intézkedéseket Irán rakétaprogramja miatt. Hozzátette, hogy a Trump-kormányzat "maximális nyomásgyakorlása", amelyet azóta folytat, hogy egyoldalúan kilépett az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkuból, akkor lenne "hatékonyabb", ha minél több ország csatlakozna az amerikai szankciókhoz.

A különmegbízott - aki Mike Pompeo külügyminiszter kíséretében jelen lesz a NATO külügyminisztereinek kedden kezdődő értekezletén - úgy vélekedett, hogy "némi haladás" már történt ez ügyben, és ennek alátámasztásaként egy Brüsszelben megtárgyalandó javaslatot említett, amely büntető intézkedéseket tervez olyan egyénekkel és vállalatokkal szemben, akik, illetve amelyek segítik az iráni rakétaprogramot.

Az Egyesült Államok a hét végén elítélte Irán újabb rakétakísérletét.

Mike Pompeo külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az iráni közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta "képes elérni Európa egyes térségeit és az egész Közel-Keletet". Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte, hogy a rakétakísérlet "megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatát".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!