Washington szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit

Külföld, 2020.08.07

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit - jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.

A büntető intézkedések Carrie Lamot, a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

"Az Egyesült Államok Hongkong népe mellett áll" - olvasható a Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben, amely hangsúlyozza, hogy az amerikai kormányzat minden eszközét és felhatalmazását felhasználja, hogy felelősségre vonja azokat, akik aláássák Hongkong autonómiáját.

A közlemény szerint Carrie Lam "közvetlenül felelős a szabadság és a demokratikus folyamatok elfojtását célzó kínai politika megvalósításáért". A Pekingben elfogadott nemzetbiztonsági törvény ugyanis - a közleményben is kifejtett amerikai álláspont szerint - megteremtette minden, Peking által "barátságtalannak" tartott egyén és sajtótermék cenzúrázásának lehetőségét.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági vezetőt és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

A szankciós intézkedést párt órával azt követően hozták meg Washingtonban, hogy Donald Trump amerikai elnök 45 nap múlva életbe lépő rendeletet írt alá, amelyben amerikai vállalatoknak megtilt minden tranzakciót a kínai Bytedance céggel, amelynek tulajdonában van a TikTok videómegosztó és a WeChat üzenetküldő szolgáltató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!