Washintonban megerősítették, hogy Khalilzad tárgyalásokat folytat az afgán tálibokkal

Sport, 2019.01.23

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Katarban tárgyalásokat folytat az afgán tálibok képviselőivel - erősítette meg az amerikai közszolgálati rádió (NPR) meg nem nevezett amerikai külügyi forrásokra hivatkozva.

A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhid még hétfőn bejelentette, hogy megbeszéléseket folytatnak Khalilzaddal és munkatársaival az afganisztáni háború lezárásának lehetőségeiről. Washington eddig soha nem erősítette meg hivatalosan, de nem is cáfolta, ha a tálibokkal közvetlenül egyeztet. Az NPR információi szerint a State Department (külügyminisztérium) neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte: Zalmay Khalilzad és kísérete Dohában, Katar fővárosában - ahol a tálibok irodát tartanak fenn - két napon keresztül egyeztetett az afganisztáni fél képviselőivel.

Az amerikai különmegbízott a hét végén az afgán tálibok egyik fő támogatójaként számon tartott Pakisztánban tárgyalt. Vasárnap este Iszlamabadból Twitter-bejegyzésben tudatta: "jó irányban haladunk, Pakisztán részéről újabb fejlemények vannak, amelyek eredményeket is hoznak majd". A tárgyalások idején Dohában járt Imran Khan, pakisztáni kormányfő is, de nem tudni, hogy részt vett-e az amerikai-afganisztáni egyeztetéseken. Khalilzád Indiát és Kínát is érintő körutat tesz a térségben. Az Egyesült Államok rá akarja venni a tálibokat arra, hogy együttműködjenek az afganisztáni kormányzattal. Ezt ők eddig visszautasították, mondván, a kabuli kormány csupán Washington bábja. Donald Trump amerikai elnök decemberben rendelte el mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingens tartózkodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!