Werner Kogler osztrák alkancellár nem költözik be Strache irodájába

Külföld, 2020.01.08

A Zöldek listavezetője, Werner Kogler új osztrák alkancellár nem költözik be abba az irodába, amelyet elődje, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori vezetője, Heinz-Christian Strache használt - jelentette szerdán az osztrák sajtó.

Kogler a Bécs 3. kerületében lévő Radetzkystraßén, az infrastrukturális minisztérium épületében alakította ki az alkancellári irodát. Így párttársa, Leonore Gewessler klímavédelmi, infrastrukturális és közlekedési miniszter mellett dolgozik majd. A közelben van a szociális minisztérium épülete, ahol a szintén a Zöldek által jelölt Rudi Anschober kezdi meg tárcavezetői tevékenységét. A szabadságpárti Strache hivatalba lépésekor ragaszkodott a belvároshoz; a Minoritenplatzon lévő Palais Dietrichstein épületében rendezte be hivatalát, ahol a 20. század kezdete óta minisztériumok működtek. Köztudott, hogy Strache láncdohányos, az osztrák sajtó ugyanakkor tudni véli, hogy Kogler mégsem az esetlegesen a termekben maradt füstszag miatt választotta a másik épületet.

Két évvel ezelőtt két lehallgató berendezést találtak az alkancellárián; az egyiket Strache íróasztala mögött, a másikat a kabinetfőnök irodájában, majd be is törtek, de nem vittek el semmit. Akkor a titkosszolgálat nem zárta ki, hogy a két eset összefügg. Az illetéktelen behatoló valószínűleg fel akarta mérni a terepet, vagy esetleg újra telepíteni a készülékeket. Strache volt szóvivője, Martin Glier a Twitteren tette közzé álláspontját. Úgy véli, ismeri a "valódi" okot, ami miatt Kogler nem költözött be a volt alkancellári irodába; "ismét poloskákat helyeztek el a helyiségben" - fogalmazott üzenetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!