William Barr szenátusi meghallgatáson védi álláspontját a Mueller-jelentésről

Külföld, 2019.05.01

William Barr amerikai igazságügyi miniszter szerdán a szenátus igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson vette védelmébe álláspontját a Mueller-jelentésről.

A meghallgatás előtt pár órával hozta nyilvánosságra a The Washington Post című lap, hogy Robert Mueller, a róla elnevezett vizsgálóbizottság vezetője korábban egy Barrhoz intézett levélben kifogásolta a jelentésről a miniszter által készített rövid összefoglalót, mert szerinte az nem tükrözte a jelentés lényegét.

Mueller volt a vezetője a róla elnevezett különleges vizsgálóbizottságnak, amely a 2016-os választásokon a Trump-kampány munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást, valamint azt volt hivatott feltárni, hogy akadályozta-e Donald Trump elnök az ügy feltárásában az igazságszolgáltatást.

A csaknem két évig tartó vizsgálat után a jelentés szerkesztett, 448 oldalas változatát teljes egészében nyilvánosságra hozták, de előtte Barr egy négyoldalas összefoglalóban összegezte azt, majd tájékoztatta róla a törvényhozókat és a közvéleményt. Az összefoglalóban leszögezte: a vizsgálat szerint a 2016-os elnökválasztási kampány idején nem volt összejátszás Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok között.

A jelentés alapján William Barr azt állapította meg: nincs elégséges bizonyíték arra, hogy az elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást. Barr hozzáfűzte: ő és munkatársai gondosan átvizsgálták a jelentésben szereplő tényeket és jogi elméleteket, mielőtt az összefoglalót, majd a jelentést nyilvánosságra hozták.

A meghallgatáson Patrick Leahy vermonti demokrata párti szenátor kétségbe vonta William Barr őszinteségét. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor viszont azt hangoztatta: a Mueller-jelentésből egyértelműen kiderült, hogy bár az oroszok beavatkoztak a 2016-os amerikai választási folyamatba, Donald Trump és munkatársai nem játszottak össze velük.

"Ezzel részemről ez az ügy le is zárult" - hangsúlyozta Graham.

A szenátusi meghallgatás kezdete előtt Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője lemondásra szólította fel az igazságügyi minisztert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!