WSJ: a Moszkvában kémkedéssel vádolt Whelant korábban lopás miatt ítélték el

Külföld, 2019.01.05

Lopás miatt bocsátották el az amerikai tengerészgyalogságtól korábban Paul Whelant, aki ellen Moszkvában kémkedés miatt vádat emeltek - jelentette péntek este a The Wall Street Journal című lap.

A lap a washingtoni védelmi minisztérium adataira hivatkozva közölte információit. Azt írta, hogy a 48 éves michigani Whelan tartalékosként szolgált az iraki Al-Aszad támaszponton 2006-ban. Ott megpróbált ellopni több mint tízezer dollárt, de tetten érték. A tolvajlás mellett 15 rendbeli más bűncselekményért - köztük csekkhamisításért - vádat emeltek ellene 2008-ban a San Diegó-i katonai bíróságon. Büntetésként lefokozták és elbocsátották.

A Pentagon nem akarta kommentálni a The Wall Street Journal értesüléseit, amely arról is hírt adott, hogy Whelannak nemcsak kanadai, amerikai és brit állampolgársága van - amint ez már ismert volt -, hanem ír is.

Whelant jelenleg egy michigani cég alkalmazza biztonsági vezetőként. A múlt héten vették őrizetbe Moszkvában. Szintén Michiganben élő családja tagadja a kémkedés vádját, és közleményben tudatta, hogy a férfinak esküvői meghívása volt, ezért utazott Oroszországba. Fivére, David Whelan a The Wall Street Journal megkeresésére azt hangoztatta, hogy a család nem tudott Paul korábbi bűncselekményéről és elbocsátásáról. Elmondta, hogy szüleik britek, és testvére - aki egyúttal harmadik generációs ír - Kanadában született, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Az ír törvények lehetővé teszik, hogy a harmadik generációs írek is állampolgárságért folyamodhassanak, és - mint David Whelan mondta - "Paul élt ezzel a lehetőséggel".

A The Wall Street Journal emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban nemrégiben vették őrizetbe az orosz Marija Butyinát, aki utána beismerte, hogy orosz irányítással tevékenykedett az Egyesült Államokban.

A lap idézte Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtókonferenciáját, amelyen az elnök arra a kérdésre, hogy hogy reagál az orosz kormány a politikailag motivált letartóztatásokra (jelesül a Butyina-ügyre), Putyin leszögezte: "a retorzió törvénye úgy szól, hogy szemet szemért, fogat fogért".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!