YouGov: az amerikaiak határozottan ellenzik, hogy az Egyesült Államok csapatokat küldjön Ukrajnába

Külföld, 2022.02.14

Az amerikaiak különböző politikai eszközökkel támogatnák Ukrajnát, de határozottan ellenzik, hogy az Egyesült Államok csapatokat küldjön az országba, hogy az orosz katonák ellen harcoljanak - derült ki a YouGov nevű nemzetközi közvélemény-kutató cég vasárnap nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek 55 százaléka kifejezetten rossz ötletnek tartaná mindezt, s a magukat republikánus szavazóknak tartó válaszadók 62 százaléka is hasonló véleményen van. A válaszadók mindössze 13 százaléka mondta azt, hogy jó ötletnek tartaná az amerikai katonai beavatkozást Ukrajnában.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció döntésével - miszerint az Egyesült Államok amerikai katonákat küldött NATO-szövetséges kelet-európai országokba - a magukat demokrata pártinak valló szavazók 52 százaléka egyetért, míg 15 százalékuk szerint ez rossz ötlet volt. A republikánus válaszadók 34 százaléka támogatja a döntést, 29 százalékuk viszont nem ért egyet vele.

A felmérés szerint az amerikaiak 33 százaléka támogatná, 34 százaléka viszont ellenezné azt a megoldást, hogy az Egyesült Államok olyan katonai csapatokat küldjön Ukrajnába, amelyek "csak segítenek, de nem harcolnak."

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy az amerikaiak kevés információval rendelkeznek Ukrajnáról. A megkérdezettek negyede arra sem tudott választ adni, hogy a kelet-európai ország szövetségese-e vagy ellensége az Egyesült Államoknak. A válaszadók több mint felének pedig semmilyen véleménye nem volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről.

Az intézet által megkérdezett amerikaiak úgy gondolják, hogy Oroszország nemcsak Ukrajnára, hanem az Egyesült Államokra is veszélyt jelent. A megkérdezettek több mint kétharmada szerint Moszkva fenyegetést jelent, egyharmaduk pedig úgy vélekedik, hogy Oroszország közvetlen és azonnali fenyegetést jelent Amerikára.

A felmérés kimutatta, hogy az amerikaiak helyesnek ítélik meg, hogy az Egyesült Államok része a NATO-nak. Mindössze 17 százalékuk gondolja azt, hogy Amerikának ki kellene lépnie a szövetségből. A megkérdezettek 44 százaléka szerint engedélyezni kellene, hogy Ukrajna csatlakozzék a NATO-hoz, míg 16 százalékuk nem ért egyet ezzel.

A válaszadók 46 százaléka szerint rossz, 12 százalékuk szerint viszont jó ötlet lenne megígérni Oroszországnak, hogy Ukrajna soha nem csatlakozhat a NATO-hoz, amennyiben ez megakadályozná Moszkvát, hogy megszállja a szomszédos országot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!