Zágrábba látogat novemberben a szerb elnök, hogy a két ország közötti kapcsolatról tárgyaljon

Külföld, 2017.09.26

A Szerbia és Horvátország között fennálló kapcsolatról, illetve az azt bonyolító feszültségekről tárgyal novemberben Zágrábban Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök - számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedden.

A találkozást előkészítendő Aleksandar Vucic interjút adott a Vecernji List című horvát napilapnak, amelyben arról beszélt, hogy a szerbeknek és a horvátoknak a jövőben szövetségessé kell válniuk - közölte az RTS.

Mint mondta: látja, hogy még mindig vannak ellentétek a két ország, illetve a két nép között, de nem érti azokat. Szerinte az embereknek rá kell jönniük, hogy szövetségeseknek és nem a múltban élő ellenségeknek kell lenniük. Az ellentétek a múltban gyökereznek - húzta alá, majd hozzátette: be kellene fejezni az ezekről szóló nyilvános vitákat.

Kiemelte továbbá: úgy véli, hogy Horvátország nem fogja akadályozni Szerbia európai integrációját.

Szerbia és Horvátország kapcsolatán még mindig érezhető az 1991-1995-ös délszláv háború hatása. A két ország között a harcok lezárása óta békés a viszony, időnként azonban fellángolnak az indulatok, választások alkalmával például egyes politikusok a nemzeti ellentétekre és a nacionalizmusra alapozzák kampányukat. Az utóbbi időszakban főként a gazdasági és a kisebbségi kérdések területén történtek súrlódások, Horvátország például tavaly hosszabb időn át akadályozta Szerbia európai integrációjának folytatását, és nem engedte, hogy Brüsszel megnyissa Belgráddal a kisebbségi jogokról szóló csatlakozási fejezetet, mert nem érezte biztosítottnak a horvát kisebbség jogait keleti szomszédjánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!