Zaharcsenko halála - Eltemették a szakadár vezetőt, őrizetbe vételek Donyeckben

Külföld, 2018.09.02

Eltemették vasárnap Donyeckben a pokolgépes merényletben két napja meghalt Olekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezetőt.

A szakadár DAN hírügynökség jelentése szerint mintegy kétszázezren vettek részt a Donyeck központjában megrendezetett gyászmeneten. A Novosztyi Donbasza helyi hírportál arról számolt be, hogy több tucatnyi autóbusszal szállították a környező településekről Donyeckbe az embereket a rendezvényre, az egyetemistáknak és a közalkalmazottaknak pedig "melegen ajánlották" a részvételt. A nagyarányú részvétellel Zaharcsenko lakossági támogatottságát akarta a helyi szakadár vezetés demonstrálni. Az utóbbi időben ugyanis az a hír terjedt el, hogy Zaharcsenko népszerűsége jelentősen visszaesett a szakadár területen élők körében.

Zaharcsenkót zárt koporsóban egy tüzérségi kocsi platóján vitték végig a város központjából a Donyecki Tenger nevű temetőbe, ahol két másik, szintén merényletben meghalt donyecki szakadár fegyveres, Arszen Pavlov (Motorola) és Mihail Tolsztih (Givi) is nyugszik.

Közben Pavlo Lisznyanszkij, az ukrán emberi jogi biztos Donyeck és Luhanszk megyei területi megbízottja közölte, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken élőktől származó értesülései alapján a Zaharcsenko elleni merénylet utáni razziákban mintegy 50 embert vettek őrizetbe. Közülük körülbelül tizet azóta elengedtek, 19 ember azonban eltűnt, hollétükről azóta sem tudnak semmit.

Korábban Lisznyanszkij a Facebookon szintén saját forrásaitól szerzett értesüléseire hivatkozva azt írta: négy emberből veréssel kikényszerítették, hogy bevallja, Ukrajna megbízásából ők követték el a merényletet. Forrásai szerint a szakadár hatóságok mihamarabb a közvélemény elé akarnak állni azzal, hogy megoldották a bűnügyet, elfogták az elkövetőket, akik "Kijev megbízását hajtották végre".

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke szombaton újságírók előtt viszont cáfolta, hogy az ukrán félnek köze lenne Zaharcsenko halálához.

Leszögezte, hogy az SZBU-nak "nincs információja ukrán diverzánsok" elfogásáról - amit a szakadár hatóságok a robbanás bekövetkezte után alig néhány órával már bejelentettek -, mert "diverzáns csoportot senki nem küldött oda".

Megismételte, hogy az SZBU-nak két alapvető verziója van a merénylet indítékára: vagy a szakadárok közötti ületi vita, vagy a Kreml áll a háttérben, amely módszeresen iktatja ki mindazokat, akik 2014-ben közreműködtek az orosz csapatoknak a Donyec-medencébe történő bevonulásában. Ez utóbbihoz hozzáfűzte, hogy a közreműködőket vagy Oroszországba viszik, és ott adnak nekik új munkát, vagy likvidálják. "Egyáltalán nem lep meg bennünket, hogy minden bűnért minket tesznek felelőssé" - jegyezte meg a Zaharcsenko-merénylettel kapcsolatban tett orosz és a szakadár nyilatkozatokra célozva.

Jurij Lucenko ukrán főügyész bejelentette, hogy hivatala lezárja a Zaharcsenko ellen indított bűnvádi eljárást, mivel a vádlott elhalálozott. Hozzáfűzte ugyanakkor: nem osztja azokat a nézeteket, hogy bármiféle empátiát kellene éreznie emberiességből a szakadár vezető halála miatt. Azzal az érzéssel zárják le ügyét, hogy a bűnös megkapta büntetését - mondta. "Az az ember, aki felforgatta saját hazáját, milliókat taszított háborúba és szenvedésbe, rászolgált arra halálra, amely Zaharcsenko életének véget vetett" - szögezte le a főügyész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!