Zaharcsenko halála - Kreml: a gyilkosság nem segíti elő a rendezést

Külföld, 2018.09.03

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindent megtesz annak érdekében, hogy elmozdítsa a holtpontról a minszki megállapodások végrehajtását, ám a Donyec-medencei rendezést nem mozdítja elő Olekszandr Zaharcsenko szakadár vezető meggyilkolása - jelentette ki a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

"A terrorcselekmény után valószínűleg nehéz lesz bármiről is megállapodni az ukrán féllel. De még egyszer megismétlem: ez nem jelenti azt, hogy Oroszország kilépne a minszki folyamatból" - mondta Dmitrij Peszkov.

A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy tárgyalásokat folytatni eredmény elérése érdekében szoktak, pusztán a folyamat érdekében tárgyalni "nem egészen észszerű".

A kérdésre, hogy vajon Zaharcsenko halála nem gátolja-e a minszki megállapodások teljesítését, Peszkov azt válaszolta, hogy a meggyilkolt vezető a dokumentum aláírásakor nem saját magát, hanem az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaságot" képviselte. A szóvivő kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a merénylet után ki lehet majd Zaharcsenko utódja.

A Roszbalt orosz hírügynökség értesülése szerint Vlagyimir Putyin megbízásából orosz nyomozók érkeztek Donyeckbe a Zaharcsenko-gyilkosság felderítésére. A hírügynökség szerint a bűncselekmény eddigi, a szakadár köztársaság hatóságai által őrizetbe vett gyanúsítottjait szabadon engedték. Korábbi jelentések szerint a gyanúsítottak kijelentették, hogy a merénylet mögött Kijev állt, amit az ukrán hatóságok visszautasítottak.

Zaharcseko és testőre pénteken vesztette életét egy donyecki étteremben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek további 11 sebesültje is volt. Putyin aljasnak nevezte a gyilkosságot, hangsúlyozva, hogy "aki a terror útját választotta", az nem akar békés megoldást találni a konfliktusra.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, Moszkvának gyakorlatilag nincs kétsége afelől, hogy a donyecki vezető meggyilkolása mögött Kijev áll. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben "nemzetközi terrorcselekmény" címén indított eljárást.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke szerint vagy a Kreml áll a gyilkosság hátterében, vagy a szakadárok közötti üzleti vita.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!