Zaharcsenko halála - Volt ukrán külügyminiszter: a merénylet ürügy lehet Moszkvának a Donyec-medencei válság fenntartására

Külföld, 2018.09.03

Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető halálát Moszkva Ukrajna-ellenes propagandacélokra használja Volodimir Ohrizko volt ukrán külügyminiszter szerint.

Az Oroszországgal foglalkozó kijevi kutatóközpont vezetője az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt hétfői elemzésében azt a véleményt fogalmazta meg: Moszkva a gyilkosságot ürügyként használja arra, hogy befagyassza a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos rendezését.

A diplomata - aki 2007-2009 között állt a külügyi tárca élén - azt a kérdést vetette fel, hogy vajon Ukrajnának áll-e érdekében a Donyec-medencei konfliktus rendezésének akadályozása, ami napi szinten okoz neki veszteségeket, vagy Oroszországnak, amely nyer azon, hogy Ukrajna "folyamatosan vérzik"? "Egyértelmű, hogy Oroszországnak" - adta meg a választ, hangoztatva, hogy Zaharcsenko halála egyáltalán nem könnyítette meg a szakadár területek visszaintegrálódását Ukrajnába.

Ohrizko szerint Oroszország ezt az egész történetet arra használja fel, hogy propagandakampányt indítson Ukrajnával szemben, és a kijevi politikára való hivatzkozássa késleltesse bármiféle konkrét lépés megtételt a konfliktus rendezése irányába" - fejtegette Ohrizko.

"Ha elemezzük a DNR (Donyecki Népköztársaság) vezérének meggyilkolása után a Kremlben elhangzott nyilatkozatokat, nyilvánvalóvá válik, hogy mindez nagyon is harmonikusan illeszkedik ebbe a logikába" - folytatta. Emlékeztetett arra, hogy Zaharcsenko halála után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "sietett bejelenteni", hogy most, a történtek után a normandiai formátumú tárgyalások folytatásáról szó sem lehet. Kiemelte, hogy Moszkva nem a formátummal kapcsolatban emelt kifogást, hanem talált egy számára "kényelmes ürügyet": a merénylet nyomán kialakult körülményeket.

A volt miniszter szerint éppen ez támasztja alá azt a feltételezést, hogy az orosz titkosszolgálatok állhatnak Zaharcsenko megölése mögött. Szerinte ugyanis Oroszországnak nagyon nagy szüksége volt egy ürügyre, hogy ne kelljen Kijevet egy újabb tárgyaláson meghallgatnia.

Ohrizko szerint nincs szó most sem kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésére létrejött normandiai (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország), sem a minszki (Kijev, Moszkva és az EBESZ) formátum megváltoztatásáról. Moszkva taktikája, hogy elkerülje valódi gyakorlati lépések megtételét a válság rendezésére, és ehhez sikeresen kreált is egy alkalmas ürügyet - állította a volt miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!