Zelenszkij: Ukrajna 2035-ig felfejleszti a hadiflottáját

Külföld, 2021.08.19

Az ukrán vezetés azt tervezi, hogy 2035-ig felfejleszti az ország hadiflottáját - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, krími újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján.

Az államfő szavai szerint három szakaszban tervezik ezt megvalósítani, és a tervek szerint 2035-re Ukrajna már professzionális, erőteljes flottával rendelkezik majd, amely képes "bármilyen ellenséget"
elrettenteni.

A haderőfejlesztés első szakaszának eredményei - mint fogalmazott - már 2024-ig láthatóvá válnak, a második szakaszt pedig 2030-ig tervezik befejezni. Zelenszkij kifejtette, hogy elsősorban kis tengeralattjárókat, korvetteket és katonai kishajókat terveznek építeni, s emellett megkezdik a haditengerészeti támaszpontok fejlesztését is. Az államfő hozzátette: a teljes körű hajógyártáshoz szükséges infrastruktúrát is kiépítenek. Elsőként haditengerészeti támaszpont épül az Azovi-tenger északi partján fekvő Bergyanszkban - mondta. Ehhez Ukrajna számít az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatására. Zelenszkij hozzáfűzte, hogy utóbbi ország részéről Ukrajna már határozott támogatást kapott a projekthez. Azt is elmondta, hogy ez fontos része lesz a "Krími platform" elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcsértekezletnek, amelyet augusztus 23-án, Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulója alkalmából rendeznek meg Kijevben.

Az elnök kifejtette: a Fekete- és az Azovi-tenger blokádjának megszüntetése hozzátartozik "az Oroszország által megszállt Krím félsziget felszabadításához".

Rámutatott: Ukrajna hozzájárul ahhoz, hogy a NATO-tagállamok flottái növeljék jelenlétüket a Fekete- és az Azovi-tengeren. "Nemcsak a Sea Breeze hadgyakorlatokról van szó, hanem folyamatos kapcsolattartásról, állandó munkáról, együttműködésről a mi védelmi tárcánk és az Egyesült Államok, valamint az európai uniós tagországok védelmi minisztériumai között. E kérdéskörben már konkrét megállapodásokat is kötöttünk Törökországgal és Nagy-Britanniával" - emelte ki az ukrán elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!