Zeman bírálja, hogy Moszkva veteránoknak akarja nyilvánítani az orosz megszállókat

Külföld, 2019.06.05

Milos Zeman cseh államfő elítélte azt az orosz törvényjavaslatot, amely háborús veteránoknak nyilvánítaná azokat az orosz katonákat, akik 1968 augusztusában részt vettek Csehszlovákia megszállásában - közölte Jirí Ovcácek, a cseh elnök szóvivője szerdán Prágában.

A szóvivő szerint Zeman június 13-ra hivatalába kérette a prágai orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőle a törvényjavaslatra. A cseh külügyminisztérium szerint egyebek között az áll benne, hogy a szovjet katonák államcsínyt hiúsítottak meg Csehszlovákiában, ami elfogadhatatlan.

A cseh diplomácia már élesen bírálta az orosz kezdeményezést. Tomás Petrícek külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy Csehszlovákia megszállása a Varsói Szerződés öt tagállama által ellentétes volt a nemzetközi joggal. A kérdést a cseh parlamenti alsóház is napirendre tűzte, s várható, hogy szintén elítéli az orosz kezdeményezést.

A Varsói Szerződés öt tagállamának - Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK - hadseregei 1968. augusztus 20-án azért vonultak be a szövetséges Csehszlovákiába, hogy erővel elfojtsák az Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkár nevével fémjelzett reformmozgalmat, az úgynevezett prágai tavaszt.

"Az elnök véleménye határozottan elítélő" - jelentette ki Ovcácek arra a kérdésre, mi Milos Zeman véleménye az orosz törvényjavaslatról.

Az orosz kezdeményezést már korábban bírálta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki szerdán Moszkvában tárgyal. Pellegrini azt mondta, hogy a témát meg fogja vitatni orosz partnerével.

Az 1968-as szovjet beavatkozást az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági és együttműködési szerződés is megszállásnak minősítette.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!