Zsidó telepesek egy csoportja bosszút állt a ciszjordániai palesztin merényletért

Külföld, 2021.12.17

Palesztinok bántalmazásával, autóik és berendezési tárgyaik megrongálásával bosszulta meg zsidó telepesek egy szélsőséges csoportja a csütörtök esti, egy izraeli halálát és két társa sebesülését okozó fegyveres merényletet - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál pénteken.

A telepesek palesztinokat támadtak meg, megrongálták ingatlanjaikat és járműveiket néhány órával azután, hogy egy telepes meghalt, két másik pedig megsebesült egy lövöldözéses merényletben Ciszjordánia északi részén. Palesztin médiajelentések szerint szélsőséges telepesek egy csoportja csütörtök éjjel egy Nablusz melletti faluban betört egy házba, és súlyosan megverte annak egyik lakóját.

A jelentések szerint hárman megsebesültek, és megrongálódott több tucat autó a Nablusztól délre fekvő Karjutban. A támadók összetörték egy család bútorait, és megverték Vael Mokbelt, akinek arcán a közösségi médiában megosztott fotók szerint erős zúzódások láthatók.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy tud a történtekről és kivizsgálják az atrocitásokat. A The Times of Israel szerint egy korábbi, halálos végű vérontás miatt - amikor palesztinok lőttek rá telepesekre - követhettek el a telepesek úgynevezett "árcédula" akciót, mely megtorlásul szolgál a palesztin erőszakért vagy a telepes mozgalommal szemben ellenségesnek tartott kormányzati politikáért.

A lap korábbi, a Sin Bet belbiztonsági szolgálattól származó értesülése szerint 2020-ban 272 erőszakos telepesakciót regisztráltak Ciszjordániában, míg 2021-ben eddig 397-et, ami csaknem 50 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.      Jair Lapid izraeli külügyminiszter az amerikai Atlantic című folyóiratban úgy nyilatkozott, hogy ez a jelenség "foltot ejt Izraelen", és zéró toleranciát ígért a szélsőséges telepesekkel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!