A békéért hirdetett faültetési akciót a NÖRI

Kultúra, 2023.05.26

A béke fontosságára és szükségességére kívánja felhívni a figyelmet az a faültetési akció, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére hirdettek meg Európa jelentős temetőiben.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére az Európai Jelentős Temetők Szövetsége (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE) közös akciót hirdetett tagjai számára Európa 28 országában, hogy ültessenek egy-egy fát a béke fontosságának hangsúlyozására - áll a NÖRI MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nemzetközi szervezet tagtemetői Európa-szerte minden év májusának végén egy héten keresztül szerveznek különféle kulturális programokat, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét a temetők által őrzött közös európai örökség fontosságára.

Az első fát csütörtökön, az ASCE központjában, Mariborban ültette el Lidija Plibersek, a szervezet elnöke és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, később a Fiumei úti sírkert központi sétánya mellett is elültették azt a szilfát amely mellett olvasható az akció "Élj békében, hogy békében nyugodhass!" jelmondata magyarul és angolul egyaránt.

A NÖRI a faültetés mellett több programmal is csatlakozott az ASCE tematikus hetéhez. Ennek keretében kerékpáros túra, kismama és családi séta, kisbuszos program és a Fiumei úti sírkertben nyugvó sportolókat bemutató tematikus vezetés várja az érdeklődőket május utolsó hetében.

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 őszén két magyarországi temetővel, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhellyel és a Salgótarjáni utcai zsidó temetővel csatlakozott a Jelentős Európai Temetők Szövetségéhez, valamint az Európai Temetők Kulturális Útvonalához. A szövetség tagjai történelmi vagy tematikus szempontból fontos temetők gondozásával és bemutatásával foglalkoznak Európa 28 országának több mint 100 városában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!