A BMC-ben mutatja be új lemezét Fekete-Kovács Kornél és a MAO

Kultúra, 2020.08.14

A jóga filozófiája inspirálta Fekete-Kovács Kornél szárnykürt- és trombitaművész nagyzenekari szvitjét, a Foundationst. A lemezt a zenész és formációja, a Modern Art Orchestra szeptember 13-án mutatja be a Budapest Music Centerben.

Fekete-Kovács Kornélt évek óta foglalkoztatja a jógafilozófia, néhány éve az ászanagyakorlás is jelen van az életében. A Foundations - Yamas and Niyamas című nagyszabású művében arra hívja fel a figyelmet, mennyire eltávolodtunk a valóban értékes és élhető életmódhoz szükséges gondolkodástól - írják a BMC Records által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A zenében nem a Keletre utaló elemek dominálnak, az anyag sokkal inkább a nyugati kortárs zene jegyeit viseli magán. A szöveges illusztrációkban és a zenében egyaránt elválik egymástól az autentikus, keleti, és a nyugati szemszögből reflektált minőség. Amikor például Ávéd János bansurin (bambusz fuvola) játszik, Fekete-Kovács Kornél kifejezett kérésére nem indiai módon teszi azt, mint ahogy többségében a szanszkrit szövegek sem eredeti formájukban hangzanak el Harcsa Veronika előadásában.

A Foundations egyszerre áradó folyamatzene, miközben mégis erősen strukturált. A megírt kompozíciók közé ékelődő, vezetett improvizációk során a MAO tagjai mellett Harcsa Veronika énekes, Dés András ütőhangszeres, Fenyvesi Márton gitáros és Szakcsi Lakatos Béla zongorista hallható.

Fekete-Kovács Kornél rendkívül sokat foglalkoztatott muzsikus és hangszerelőként is folyamatos résztvevője a magyar kortárs-, dzsessz- és könnyűzenei életnek. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, 1998-tól 2005-ig művészeti igazgatója és szólistája. 2005-től a Modern Art Orchestra vezetője, 2006-ban megalakította a Fekete-Kovács Kvintettet, 2016-ban pedig az elektronikus improvizatív zenét játszó Effected kvartettet.

Pedagógusi munkássága is jelentős: 1995-től 2010-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén oktatott, 1998-tól 2016-ig a Kőbányai Zenei Stúdió tanára volt. Számos hazai és külföldi fesztiválon szerepelt olyan muzsikustársakkal, mint Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine vagy Tony Lakatos. Szólistaként és stúdiózenészként több mint száz különböző lemezen és számos koncerten működött közre.

Szakmai felügyelete mellett a Modern Art Orchestra zeneszerzőműhelyként is működik, legutóbb 2018-ban, a Modern Art Orchestra Plays Béla Bartók című, a BMC Records gondozásában megjelent lemezért vehetett át zenésztársaival Artisjus-díjat.

A szeptember 13-i lemezbemutatón Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla és Fenyvesi Márton mellett ifj. Kurtág György is közreműködik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!