A fiatalokkal foglalkozik a népművelők vándorgyűlése

Kultúra, 2019.05.15

A közművelődési szakemberek és a fiatalok közti együttműködést nevezte az egyik legfontosabb kérdésnek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár abban a videóüzenetben, amelyet a Magyar Népművelők Egyesületének XXXVI. Vándorgyűlésére küldött.

Az államtitkár szerint a legfontosabb, hogy "lebontódjon" és akadálymentessé váljon a közművelődéssel, a művészetekkel és népműveléssel foglalkozó szakemberek, valamint az új generáció gondolkodásmódja közti különbség. A zalaegerszegi tanácskozás segítséget nyújthat ahhoz, hogy a szakemberek megoldásokat találjanak az "akadálymentesítésre" - fűzte hozzá.

A vándorgyűlés központi témája a fiatalokkal kapcsolatos tevékenységek módszertana - mondta el az MTI-nek Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Az egyesület elnöke szerint a legnagyobb problémát a kommunikáció jelenti: az új generáció tagjai más szavakat használnak, másképp fogalmaznak, mint az előző nemzedék. A közművelődés legnagyobb kihívása az, hogy "megtanulja az új nyelvet, és új módon tudja közvetíteni a gondolatokat".

A népművelők legfontosabb feladata a sok évszázados értékek megőrzése, a felelőssége pedig az, hogy át tudja adni ezeket az értékeket az új generációnak - fűzte hozzá.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében beszámolt a városi közművelődési intézményeket érintő fejlesztésekről. A Keresztury művelődési központ előtti tér több mint 300 millió forint ráfordítással újul meg, az Art moziban csaknem 140 millió forint értékű fejlesztés kezdődik el, további 134 millió forintot pedig a Kézművesek házának bővítésére fordítanak - sorolta a városvezető.

A zalai megyeszékhely a 21. századi kihívásoknak megfelelő körülményeket tud biztosítani mind a látogatók, mind a közművelődésben dolgozók számára, akik példaértékű munkát végeznek - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!