A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala

Kultúra, 2018.04.17

A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala; az április 27. és 30. között tartandó rendezvényen pálinkaverseny, gasztrobemutatók, konferencia, koncertek is lesznek - közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón.

Bora Imre főszervező elmondta, hogy április 28-án, szombaton az Almásy-kastélyban a Barack a konyhában elnevezésű gasztronómiai kísérőrendezvényen barackpálinka felhasználásával készült ételeket és desszerteket állítanak elő az érdeklődők számára neves szakemberek, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és Balogh László mestercukrász, a gyulai Kézműves és a Százéves Cukrászda, valamint a Cadeau Bonbon Manufaktúra tulajdonosa. Prohászka Béla kifejtette, hogy 12 féle barackból készülhet pálinka, amely kacsa- és libamájhoz, gyümölcsleveshez, szárnyas ételekhez, valamint pácalapanyagként vadhúsokhoz is remekül illik. Balogh László elmondta, hogy aszalt kajszibarackos bonbonnal, újfajta barackos süteménnyel, továbbá barackpálinkás fagylalttal készülnek a fesztiválra. Bora Imre kiemelte: vasárnap hagyományteremtő szándékkal elkészül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a közös nedűt. A különleges pálinkát sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A főszervező elmondta, idén is meghirdették a Brillante versenyt, amelyre idén 850 mintát neveztek. Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál több aranyérmet ítéltek oda - jegyezte meg. A díjakat szombaton adják át a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőző, valamint bérfőzde kategóriában, továbbá kiosztják a Brillante - 2018 legjobb kereskedelmi pálinkája és a legjobb kereskedelmi főzde címeket. Bora Imre közölte, pénteken szakmai konferenciát is szerveznek, amelyen egyebek mellett a fogyasztási szokásokról, az eredetvédelemről, a magánfőzésről és a lepárlás technikai újdonságairól adnak elő kutatók és szakmabeliek. Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, hogy a magyar pálinka csaknem 700 éve létezik, Gyulán báró Harruckern János György alapította 1731-ben az első főzdét. Az 1800-as évek közepén 10 ezernél több főzde létezett Magyarországon. Napjainkban a kereskedelmi egységekben mintegy 140 gyártó évi 3 millió liter pálinkát készít.

A belépődíjas rendezvényen több mint 20 kiállító százféle termékét lehet megkóstolni. Esténként koncertekre, valamint családi programokra kerül sor. Fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P-Mobil, a Republic, a Szabó Balázs Bandája és például Oszvald Marika is. A részletes programot a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon lehet megtekinteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!