A Gyulai Várszínház nívódíját vehette át Márkó Eszter

Kultúra, 2022.12.01

A Gyulai Várszínház nívódíját kapta Márkó Eszter a Tündöklő Jeromos rendezéséért. Az elismerést a szerdai előadás után Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere adta át a Nemzeti Színházban - közölte a fővárosi teátrum csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben idézik Márkó Esztert, aki elmondta: meglepte, de nagyon megtisztelő számára az elismerés.

Mint hozzátette, nem volt könnyű feladat számára ez a Tamási-darab, mert eddig főleg gyerekeknek szóló előadásokat rendezett és fiatal felnőttekkel foglalkozott a tanítás közben. "Nemcsak emiatt volt nehéz a munka, hanem Tamási Áron miatt is, akinek a világa ugyan közel áll hozzám, de mégis nehéz volt megfogalmazni a színpadon, eltalálni azt a hangvételt, ami éppen megfelelő a darabjához" - fogalmazott a rendező.

Kiemelte, hogy a próbafolyamat hosszú lelki utat jelentett számára: megbirkózni a szöveggel, összehozni a sokféle iskolából jött, sokféle indíttatású csapatot. Szerepelnek ugyanis a darabban a Nemzeti Színház színészei, a beregszászi társulat tagjai és egyetemi hallgatók is.

"Az már gyermekkoromtól fogva nem volt kérdéses, hogy valahol a színház közelében fogok kikötni, hiszen édesanyám színésznőként megadta az indítást erre a pályára" - idézte fel Márkó Eszter.

Elmondta: a színművészeti után Szatmárnémetiben, Csíkszeredában is játszott, aztán a budapesti József Attila Színház következett, amely szintén meghatározó időszaka volt életének.

"A tanítást egy kollégámnak köszönhettem, de ez is nagyon nagy iskolának bizonyult, hiszen a növendékeknek nem lehet mellébeszélni, mindig felkészültnek kell lenni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a vizsgaelőadás hozta el a rendezői munkát az életébe. Aztán ebből következett egy mesedarab színpadra állítása a József Attila Színházban, majd Erdélyben is kapott ilyen feladatot.

"Azt gondolom, hogy a feladatokat kapjuk abban az értelemben is, hogy mindig azok a munkák találnak meg, amelyekkel dolgunk van" - fogalmazott az alkotó, hozzátéve: a színészet és a rendezés is folyamatos küzdelem, önvizsgálat, önkiforgatás.

"Nagyon szeretem, mert mindenből lehet tanulni" - mondta, hozzátéve: most is elég sűrű időszakot él, hiszen a Tündöklő Jeromos óta már rendezett Szolnokon és Székelyudvarhelyen is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!