A háborúra reflektál a csütörtökön kezdődő kolozsvári Interferenciák Színházi Fesztivál

Kultúra, 2018.11.19

Az első világháború centenáriuma kapcsán a háborúra és az azt követő változásokra reflektál a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett, csütörtökön kezdődő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál.

A fesztiválról Tompa Gábor színházigazgató beszélt egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Amint a színház közleménye idézte: a 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál kilenc napja alatt 13 ország 16 előadását nézheti meg a közönség. A fesztiválra beválogatott előadások túlnyomó része közép- és kelet-európai országokból érkezik, hiszen ezt a térséget érintette leginkább az első világháború.

Az előadásokat összeválogató Tompa Gábor fesztiváligazgató úgy fogalmazott: az idei rendezvény gondolkodásra szeretné késztetni a közönséget az első világháború óta lezajlott változásokról. A fesztivál programjában szereplő előadások egyebek mellet az egyén és a közösség felelősségével kapcsolatban vetnek fel kérdéseket: mit tehetünk a változás érdekében, egy olyan világban, melyből kiveszett a párbeszéd?

A fesztivál keretében magyar nyelven Thomas Bernhard Vaterland című drámáját mutatja be Horváth Csaba rendezésében a Forte Társulat, Georg Büchner Woyzeckjét ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a budapesti Nemzeti Színház. A kolozsvári magyar társulat Shakespeare Velencei kalmárját, Tompa Gábor rendezését és Adrian Sitaru Ilegitim című előadását mutatja be a fesztiválközönségnek. Urbán András ezúttal a Belgrádi Nemzeti Színházban rendezett Hazafiak című előadásával lesz jelen. A meghívott alkotók nagy többsége első alkalommal mutatkozik be Kolozsváron.

A fesztivál programját idén is kísérőprogramok színesítik: naponta tartanak szakmai beszélgetéseket a meghívott alkotókkal, ezek mellett könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, koncertek is helyet kapnak a programban. Szintén az Interferenciák keretében, első alkalommal kerül sor a kolozsvári színház szervezésében az Európai Színházi Unió közgyűlésére, melyen az unió tagszínházainak vezetői vesznek majd részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!