A Három tánc a New York-i Dance on Camera filmfesztiválon versenyez

Kultúra, 2019.07.01

Beválogatták a Három tánc című dokumentumfilmet a Dance on Camera Festival hivatalos versenyprogramjába; az alkotást július 14-én vetítik a New York-i Lincoln Centerben - áll az alkotók MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Mint írják, a július 12. és 15. között zajló Dance on Camera a világ egyik legrégebbi és legjelentősebb táncfilmfesztiválja, amelyet az idén negyvenhetedik alkalommal rendeznek meg.

A Három tánc nemzetközi premierje nemrég Olaszországban, az Asolo Art Film Festivalon volt, amelyet 1973-ban alapítottak a Velencei Biennálé részeként.

A Három tánc című egészestés dokumentumfilm a Magyar Táncművészeti Egyetem kilencéves képzésében résztvevő, klasszikus balettet tanuló fiúk három generációján, az I., V. és IX. évfolyamos Ulrich Marcell, Mezei Ábel és Kóbor Demeter történetén keresztül mutatja be az iskolába kerüléstől a balettművésszé válásig vezető utat.

Miközben a tízéves korukban egy életre szóló döntést hozó diákok életben tartanak egy 600 éves műfajt, az iskolában töltött kilenc év során megküzdenek a családtól való elszakadással, a szigorú elvárásokkal, a fizikai és lelki fájdalommal.

A két éven keresztül készült, személyes hangvételű és játékfilmes képi világú, táncfilmes betétekkel színesített alkotás megörökíti a diákok hétköznapjait és életük sorsfordító pillanatait, az iskolai órák mellett betekintést ad az egymással és a mesterekkel való kapcsolatukba, a versenyek, vizsgák és próbatáncok megpróbáltatásaiba.

A Három tánc a Filmfabriq gyártásában és a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, tavaly sikerrel szerepelt a hazai art mozik műsorán, rendezője Halász Glória, akinek Rupa butikja című filmje elnyerte az ENSZ filmfesztiváljának fődíját az Egyesült Államokban, producere Osváth Gábor, forgalmazója a francia AB International Distribution.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!