A határon túli értékekre fókuszál a Mozaik Múzeumtúra legújabb programja

Kultúra, 2021.04.27

A helyi múzeumok közreműködésével a határon túli magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek állnak a Mozaik Múzeumtúra május 6-i DEMÓ 4 (Digitális Edukációs Múzeumi Órák) programjának fókuszában.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében megvalósuló Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen az általános és a középiskolások számára kínál rendhagyó és ingyenes iskolai edukációs programot - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

Mint hangsúlyozták, a Mozaik Múzeumtúránál a kezdetektől fontos cél a határon túli magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumok és kiállítások bemutatása, a nemzeti összetartozás emlékévéhez csatlakozva azonban még szorosabbra fűződik ez a kapcsolat.

"Eddig 32 határon túli múzeum csatlakozott a Mozaik Múzeumtúrához, akiknek a bemutatkozó anyaga megtalálható a weboldalunkon. Számos közös rendezvényt is tervezünk a jövőben, ezeknek az első állomása a DEMÓ 4 nap, amelyet az újonnan csatlakozó határon túli múzeumok köré szervezünk, az ő virtuális tartalmaikat mutatjuk be" - idézi a közlemény Makranczi Zsoltot, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatóját, a Mozaik Múzeumtúra vezetőjét.

A DEMÓ 4 napon Felvidéktől Erdélyen és Muravidéken át Őrvidékig 19 múzeum vesz részt, akikkel a digitális térben kalandozhatnak a diákok előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók használatával.

A határon túli múzeumok saját gyűjtőkörükből osztanak meg feladatot a gyerekekkel, míg az anyaországi múzeumok az elcsatolt területek kultúráját, hagyományápolását, a közös magyar történelmet dolgozzák fel, korosztályos bontásban.

A május 6-i Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen program szakmai házigazdája Balatoni József (Jocó bácsi), aki egy rendhagyó történelem órával és Redmenta kvízzel készül a gyerekek számára.

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, együttműködésben a Felelős Szülők Iskolájával, a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!