A Kádár-kocka építészeti jelenségét dolgozza fel a Ludwig Múzeum új kiállítása

Kultúra, 2024.05.17

Az úgynevezett Kádár-kocka közismert háztípus eredetét és átalakulását járja körül Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban címmel a budapesti Ludwig Múzeum új kiállítása.

A tárlat alapgondolata, hogy bemutassa a magyarok számára ismerős, jellegzetes kockaházat, az úgynevezett Kádár-kockát. A kiállítás változatos művészeti médiumok és installációk segítségével igyekszik körbejárni, hogy a háztípus milyen szerepet töltött be a magyarországi vizuális kultúra történetében - áll a múzeum pénteki közleményében.

Az 1960-as és 1970-es évek tipikus családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet ugyan lenézte, a kockaház mégis a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult, és a magyar épített kulturális örökség részét képezi.

A háztípus mint a magánépítkezések és a modernizáció építészeti alakzata, a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire. A mintegy két évtized alatt keletkezett Kádár-kocka egészen a következő háztípus, az alpesi ház megerősödéséig jelentős mintaadó, stílusteremtő tényező maradt a térségben.

A kiállítás gerincét a kockaház sajátos megjelenésének értelmezése adja kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művein keresztül. A munkák jelentős része eredetileg más kontextusban született, a kiállítás összefüggésében azonban mégis számos fontos, bár eltérő részletet tár fel.

A május 18-tól augusztus 18-ig nyitvatartó kiállítás kurátora Készman József.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!