A Kandela Fesztivállal kezdődik a nyár a Skanzenben

Kultúra, 2024.05.19

(MTI) - Május 30. és június 1. között rendezik meg a Kandela - Skanzen más fényben elnevezésű programsorozatot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Mint a közleményben olvasható, egyedi fényalkotásokkal nagykoncertekkel, táncházakkal, konferenciaprogrammal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket. Az új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a Skanzen különleges tereiben és miliőjében jön létre; a rendezvény középpontjában a hagyományok tisztelete mellett a múzeum több százéves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A közlemény kiemeli: a nagyközönség számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával találkozhat, a program zenei házigazdája pedig a Fonó. A Kandela nyitónapján, május 31-én pénteken Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, szombaton pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics Együttes 50 éves jubileumi nagykoncertjére kerül sor. Világzenei csemegékbe is belekóstolhatnak a vendégek, pénteken az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát élvezhetik a látogatók, míg szombaton a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertje hallható. A főbb fellépők mellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is lehet találkozni, így többek között a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó előadásával vagy a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duóval, illetve az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programmal.

Zságer Balázs produceri közreműködésével elektronikus zenei helyszín is lesz, a késő esti bulit pedig a Radio Cafe DJ-i irányítják majd. A fesztivál nulladik napján, csütörtökön szakmai programok várják az érdeklődőket egész nap, melyek révén mélyebb betekintést nyerhetnek a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe. A latin candelára, gyertyára utaló fesztivál programjai délután 5 órától hajnali 2 óráig tartanak, tájékozódni a www.kandelafesztival.hu, illetve a rendezvény közösségi oldalán lehet. Az eseménysorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával jön létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!