A Karthago a Sportarénában mutatja be Máté Péter-lemezét

Kultúra, 2022.09.06

A Karthago a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be közelmúltban megjelent új lemezét. A Máté Péter dalainak feldolgozását tartalmazó anyag dalai november 19-én hangzanak el élőben.

A feldolgozások, valamint a Karthago régi slágerei egyaránt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangzanak el a koncerten - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az immár 43 éve létező rockzenekar júniusban jelentette meg Máté Péter in Rock című albumát, amelyen az 1984-ben elhunyt nagyszerű énekes, dalszerző legszebb számai - köztük a Zene nélkül, a Hazám, a Most élsz, az Ez majdnem szerelem volt, az Egy darabot a szívemből, az Ott állsz az út végén, az Elmegyek, az Azért vannak a jóbarátok - a Karthago rock feldolgozásában hallhatók. A lemez sikert aratott, hónapokig vezette a hazai sláger- és eladási listákat.

A Karthago 1979 tavaszán alakult Szigeti Ferenc gitáros, dalszerző vezetésével. Mellette Gidófalvy Attila (billentyűs hangszerek, vokál), Takáts Tamás (ének), Kiss Zoltán Zéro (basszusgitár, vokál) és Kocsándi Miklós (dob, vokál) szerepel a formációban. Az első lemez, az 1981-ben megjelent Karthago 170 ezer példányban fogyott, és sikerdalok szerepelnek rajta, mint Az áruló, a Lépd át a múltat!, az Apáink útján vagy A pénz.

A hangzás különlegességét kemény rockzenei alapok mellett elsősorban a cizellált hangszerelés és az ötszólamú vokál jelentette. A zenekar dallamos hardrock zenéje, amely az amerikai west coast hangzáshoz volt hasonló, a külföld érdeklődését is felkeltette: a Karthagót elhívták Ausztriába, az 1983-as villach-i táncdalfesztiválra, ahol a Requiem című számmal megnyerték a nagydíjat. Az előadás nagyzenekari hangszerelését éppen Máté Péter készítette nekik. További kapcsolódás az énekeshez, hogy a Karthago tavaly megkapta a Máté Péter-díjat.

Az osztrák OK Musica/Teldec kiadó később két angol nyelvű nagylemezünket is megjelentette Ausztriában, Németországban, Svájcban és a Benelux-államokban, a Requiem című első lemez aranylemez lett Ausztriában. A Karthago turnézott is külföldön jó néhány világsztárral, többek között az Opusszal, amely a Life Is Life című dallal világhírű lett.

Újabb két hazai stúdióalbum (Ezredforduló - 1982; Senkiföldjén - 1984) után a csapat 1985-ben beszüntette működését, és csak öt évvel később állt újra össze a Petőfi Csarnok kérésére egy fellépésre. A váratlanul nagy siker, a telt ház és a tévéfelvétel meghozta a folytatást, azóta folyamatosan koncerteznek, járják az országot és a környező magyarlakta területeket, változatlan felállásban.

2004-ben egy új lemez is született ValóságRock! címmel, régi és új számokkal vegyesen. Ezt azóta az Időtörés (2009), majd az Együtt 40 éve!!! (2019) követte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!