A lengyel-magyar összetartozás előtt tiszteleg a két nemzet közmédiája

Kultúra, 2021.03.22

Lengyelország és Magyarország történelmi összetartozása előtt tiszteleg műsorokkal, filmekkel a két nemzet közmédiája kedden, a lengyel-magyar barátság napján.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "a magyar-lengyel kapcsolatokról mindkét ország büszkén nyilatkozik, hiszen a két nép a történelem során már többször bizonyította, hogy kölcsönösen számíthatnak egymásra". A március 23-ai lengyel-magyar barátság napja alkalmából a magyar közmédia egy hónapon át több csatornáján is a két ország történelmi kapcsolatát feltáró programokat, lengyel filmalkotásokat sugároz.

A közleményben idézték Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott: "a lengyel-magyar barátság napja kiemelt jelentőséggel bír Magyarország és a magyar közmédia életében is". Március 23-án a két nép több évszázadra visszamenő történelmi és kulturális hagyományait igyekeznek bemutatni a magyar közmédia csatornáin "az Európában is legendás barátságunk és bajtársiasságunk keretein belül".

"Nem véletlen, hogy ez a kapcsolat 2015-ben a Magyar Örökség-díjjal bekerült a magyarság szellemi múzeumába" - mondta a vezérigazgató, aki hozzátette: bíznak abban, "hogy az Árpád-kortól tartó szoros barátságot nemcsak napjainkban, hanem jövőnkben is ápolhatjuk, továbbadhatjuk gyermekeinknek, unokáinknak". Ennek érdekében céljuk, hogy televíziós és rádiós műsorok minél nagyobb betekintést adjanak a magyar embereknek Lengyelország "büszkeségeiből".

Március 23-án, kedden több műsorban megemlékeznek a lengyel-magyar barátság napjáról: így például a Dunán a "Család-barátban", az M5-ön a "Librettóban" és az "Ez itt a kérdésben", illetve a Kossuth rádióban a "Jó reggelt Magyarországban!", a "Kalendáriumban" és a "Nagyokban" is. A Bartók és a Dankó rádióban lengyel zeneszerzők művei csendülnek fel a jeles ünnep előtt tisztelegve.

Az M5 kulturális csatornán március 22-én, hétfőn 21 órától látható a Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek. című dokumentumfilm. Az alkotás az 1939-es eseményeket dolgozza fel, felidézve, hogy több mint 100 ezer lengyel katona és civil menekült érkezett Magyarországra a második világháború viszontagságai elől menedéket keresve. Kedden 21 órától pedig Andrzej Wajda Tatarak - a kálmos illata című, két irodalmi mű alapján készült filmjének tévépremierje lesz a közmédián. Jaroslaw Iwaszkiewicz műve adja a film alapját, melyet Márai Sándor motívumaival egészített ki a világhírű rendező. Március 28-án 15.55-kor levetítik a Magyar szentek lengyel földön című ismeretterjesztő filmet, amely az Oravkán (Kisárván) álló, Keresztelő Szent Jánosnak szentelt magyar szentek templomának történetét mutatja be. Az egykori magyar-lengyel határon álló kis falu épségben megőrzött temploma a két nép barátságának kiemelkedő jelképe.

A Duna Televízión március 28-án 23.10-től vetítik a Walesa - A remény embere című filmet. Az MTVA közleményében kiemelték: Lech Walesa a lengyel politikai élet egyik meghatározó alakja volt az 1970 utáni időszakban, társaival húsz éven keresztül küzdött a szabad lengyel szakszervezetek létrehozásáért és megtartásáért. A film egészen 1989 őszéig követi a munkásságát. A csatorna áprilisban is műsorára tűz több lengyel filmalkotást: a "Gyilkos vagyok", a "Vágta" és "Az utolsó család" lesz látható a Dunán.

Idézték a közleményben Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatóját is, aki azt mondta: "kevés olyan mély és szilárd nemzetek közötti kötődésről tudunk a világon, mint a lengyel-magyar történelmi barátság. A sokszor közös sors, a nemzethez és a hagyományokhoz való ragaszkodás, az identitástudat, a bátorság, a hit, a mindkét nép lelkében élő "kereszténység védőbástyája" önkép, a hasonló jövőkép - mindez olyan erős kapocs, amelyet nem lehet eltépni".

Hozzátette: "Árpád-ház és Piast-ház, Károly Róbert és Ulászló, Báthory István és a Jagellók, magyar pálosok és Czestochowa, Varga Béla és Marian Waligora - csak néhány név, amely megdobogtatja a lengyel és magyar szíveket". Dobos Menyhért szerint a két himnusz kezdősorai is "Nem veszett el Lengyelország, nem, amíg mi élünk!" és "Isten áldd meg a magyart" is hűen tükrözik ezt a lelkiséget, a közös értékrendet. Tisztelettel emlékezünk meg tehát a lengyel-magyar barátság ünnepnapjáról - hangsúlyozta a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója.

Az MTVA közleménye szerint a közös emlékezés és együttműködés révén a Lengyel Televízió (Telewizja Polska) több, Magyarországnak szentelt műsort sugároz csatornáin március 23-án és 24-én. Az ebből az alkalomból adásba kerülő dokumentumfilmekből a nézők megismerhetik többi között az 1944-es varsói felkelést segítő magyar katonák történetét, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit és annak lényeges lengyel szálait. Bemutatják továbbá Henryk Sławik és id. Antall József történetét is, ők mintegy 5000, Magyarországra menekült lengyel zsidó életét mentették meg a második világháború alatt - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!