A Lenin-kultuszt bemutató kiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen

Kultúra, 2018.11.08

A Lenin-kultuszt és annak képzőművészeti ábrázolását bemutató tárlat nyílik az Emlékpont és a Kogart Alapítvány szervezésében pénteken Hódmezővásárhelyen.

Fertőszögi Péter kurátor az MTI-nek elmondta, a tanító célzattal létrehozott kiállítás célja megismertetni az érdeklődőkkel a Lenin-kultusz kialakulását az 1910-es, 20-as évektől Oroszországban, majd a Szovjetunióban, megjelenését Magyarországon az 50-es években, majd popularizálódást a rendszerváltozást követően.

A 2019 február végéig látogatható tárlat időutazás lesz mindazoknak, akik már éltek 1990 előtt, és tanító célzatú kiállítás a 35 évnél fiatalabbaknak, akik nem is ismerik azt az időszakot. Ez utóbbit segítik az egyes alkotásokhoz kapcsolódó magyarázatok, melyek részletesen bemutatják a korszakot és az olyan rá jellemző fogalmakat mint például az ideológiai harc - közölte a művészettörténész.

Az Emlékpont időszaki kiállítóterében láthatók az államszocializmus évtizedeinek hazai Lenin-ábrázolásai a közismert szovjet reprodukcióktól, a magyar művészek alkotásain keresztül egészen az ikonikussá vált vásárhelyi "trónoló" Leninig.

A tárlat fontos darabjai Udvardy Csaba sebészorvos Lenin-szobor átiratai. Az alkotó elsősorban azokat a kisméretű Lenin-szobrokat alakítja át, amelyek a szocializmus idején minden pártirodában ott voltak. A kisplasztikák humoros átalakításaival reflektál a szocializmus korának valamilyen fontos jelenségére, úgy mesél a korról, annak ideológiájáról, butaságairól, az esetlenségeket kifigurázva, hogy közben tanít is - tudatta a kurátor, hangsúlyozva, a művek - sokszor nyelvi játékot rejtő - címükkel alkotnak egységet.

Udvardy Csaba művei tökéletesen illeszkednek az 1960-as években Amerikában indult popkultúra törekvéseihez - például Andy Warhol alkotásaihoz -, melyek már a szocializmus idején devalválták a Lenin-kultuszt - fogalmazott a művészettörténész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!