A Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép az Európai zene szíve elnevezésű rendezvénysorozaton szombaton

Kultúra, 2022.06.29

A Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép a németországi Bad Kissingenben az Európai zene szíve elnevezésű rendezvénysorozaton szombaton, amikor többek között Bartók Román népi táncok című darabját, Weiner Leó divertimentoját, valamint Brahms három magyar táncát adja elő az együttes.

A zenekar szerdai közleménye szerint ismét kiemelkedő programokkal várja a látogatókat a klasszikus zenei fesztivál a dél-németországi Bad Kissingen városában. A műsoron szereplő művek jelentős hányadát magyar, vagy magyar vonatkozású alkotások adják - olvasható a közleményben.

Mint írják, az Európai zene szíve címet adták a rendezvénysorozatnak, mely idén június 17-től július 17-ig várja a látogatókat. A szervezők szerint a magyar zenei hagyományok, zeneszerzők és alkotások, valamint a magyar muzsikusok jelentős hatással bírtak és bírnak az egész európai régióra, Csehországgal és Ausztriával együtt a közép-európai zene szerves részét képezzük.

A tájékoztatás szerint a Liszt Ferenc Kamarazenekar szombati koncertjén a népzenétől és a cigányzenétől kapott sokrétű motiváció kerül reflektorfénybe a zeneirodalom klasszikusain keresztül. Kezdésként a zenekar az egyik legnépszerűbb repertoár darabjával, Bartók Román népi táncaival teszi le névjegyét a fesztivál nemzetközi közönsége elé.

Ezután nagyzenekarrá bővül a formáció és a két világklasszis magyar művész, Várdai István és Baráti Kristóf tolmácsolásában szólaltatják meg Brahms Kettősversenyét.

Az összegzés felidézi, hogy a koncert második felében Brahms op. 18 szextetjének magyaros ihletésű második tétele után csatlakozik a fellépőkhöz ifjabb Sárközy Lajos és zenekara. Előadásukban improvizatív elemekkel bővítve szólaltatják meg Weiner Leó divertimentóját, amelyet igazi cigányzene követ és Várdai Istvánnal előadják Popper Dávid híres Magyar rapszódiáját is. A koncert örömzenéléssel zárul, Brahms három magyar tánca minden közreműködő részvételével szólal meg.

A rendezvénysorozat programjában száz körüli eseményen a legkiválóbb német zenekarok mellett világhírű karmesterek és nemzetközi szólisták lépnek fel, a közreműködők között a Liszt Ferenc Kamarazenekaron kívül a fesztivál színvonalát olyan magyar művészek emelik, mint Fischer Ádám, Schiff András vagy Roby Lakatos és együttese. A nemzetközi művészek között olyan fellépők lesznek többek között, mint Janine Jansen és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, Patricia Kopatchinskaja, valamint a Wiener Symphoniker - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!