A Ludwig Múzeum gyűjteményének magyar neoavantgárd anyaga mutatkozik be Rómában

Kultúra, 2019.10.03

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményének magyar neoavantgárd anyaga Az áthágás technikái címmel pénteketől mutatkozik be kiállításon Rómában, a Palazzo delle Esposizioni-ban.

A kiállítást csütörtök este Schőberl Márton kulturális és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár és Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója nyitja meg - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A Ludwig Múzeum ismertetője szerint a január 6-ig látható tárlat törzsanyagát a konceptuális, fotó alapú munkák képezik.

Mint írják, az 1960-as, 1970-es évekre fókuszáló kiállítás azokat a művészi pozíciókat vonultatja fel, amelyek nem pusztán a hagyományos esztétikai keretek kitágítását tűzték ki célul, hanem tartalmuk, médiumuk vagy megvalósulásuk körülményei révén a kor hivatalos felfogásával is szembehelyezkedtek.

A szabályszegő technikák és stratégiák közül példaértékű volt a magyar neoavantgárd mozgalom vállalkozása, amely képes volt a rendszerellenesség legkülönbözőbb típusainak formát adni. A hivatalos-nem-hivatalos, tűrt-tiltott, nyilvános-privát, konform-nonkonform ellentétén alapuló meghasonlott társadalom gyakran alternatív valóságok, párhuzamos világok, utópiák, disztópiák és képzeletbeli életterek megalkotására ösztönözte az alkotókat. A különféle szimbólumok, tárgyak, ideológiák (utcakő, sarló és kalapács, ötágú csillag, május 1-jei felvonulás) kisajátítása és a bürokratikus struktúrák kritikája által lelepleződött a rendszer kisszerűsége, a hatalom működésképtelensége és trivialitása.

A kiállításon szereplő művészek által alkalmazott felforgató, szubverzív gyakorlatok közös vonása, hogy hozzájárultak a művészet szabadabb megnyilvánulásainak megteremtéséshez és rámutatnak, miként lehet kritikai módon gondolkodni, alkotni és élni egy hatalmon alapuló rendszer szűk keretei ellenére.

A Kiállító művészek Attalai Gábor, Baranyay András, Beke László, Csiky Tibor, Drozdik Orsolya, Ficzek Ferenc, Galántai György, Gellér B. István, Gulyás Gyula, Hajas Tibor, Halász Károly, Haris László, Károlyi Zsigmond, Kele Judit, Ladik Katalin, Lakner László, Maurer Dóra, Pauer Gyula, Pinczehelyi Sándor, Szentjóby Tamás, Szijártó Kálmán, Szilágyi Lenke, Szombathy Bálint és Tót Endre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!