A Magyar Állami Népi Együttes a száz éve született Rábai Miklósra emlékezik

Kultúra, 2021.10.27

A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes alapítójára, a száz éve született Rábai Miklósra emlékezik a Rábai 100 - Szálljatok fiókáim című műsorával október 30-án a Hagyományok Házában.

A műsor Rábai Miklós emblematikus alkotásait eleveníti fel, az est során többek között az Ecseri lakodalmast, a Kállai kettőst és a Háromugrós című koreográfiát mutatják be, és részletek láthatók a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című dokumentumfilmből is.

Az ünnepi műsor a jubileumi évad Tánc-Tánc-Tánc című előadássorozatának részeként a Hagyományok Háza színháztermében tekinthető meg október 30-án 19 órától - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Rábai Miklós alkotásai a színpadi néptáncművészet kezdeteihez kalauzolnak el, emblematikus koreográfiái nemcsak a Magyar Állami Népi Együttesnek szereztek világhírnevet, hanem a magyar színpadi művészet legendás alkotásai közé tartoznak a mai napig.

A koreográfiák között is kitüntetett az Ecseri lakodalmas, melyet több mint ezerszer játszott a társulat a világ legnagyobb színháztermeiben óriási sikerrel, a Kállai kettős, amelynek különlegessége, hogy muzsikáját Kodály Zoltán az együttes számára komponálta, valamint ilyen a Háromugrós is, hisz nemzedékek óta a színpadi néptáncművészet egyik legemblematikusabb leánytánca - áll a közleményben.

Az előadásban részletek láthatók a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című dokumentumfilmből, amelyben nemcsak az alapító nemzedék, de kortársak, tánctörténészek, esztéták is megszólalnak.

"A mi műsorunk nem emlékmű, nem vésünk márványt és nem öntünk bronzot, csak emlékezünk és felmutatunk, fejet hajtva Rábai Miklós életműve előtt" - idézi a közlemény Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjét.

Száz éve, 1921. április 18-án született Rábai Miklós táncművész, néptánc-koreográfus, folklorista, Kossuth-díjas érdemes művész. Rábai az 1951-ben megalakult Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa és a tánckar művészeti vezetője volt, később az együttes igazgatója lett.

Rábai Miklós az eredeti néptáncot többféle műfajban állította színpadra: egynemű női vagy férfitáncokként, a tájegységekre jellemző táncszvitekként és a népszokásokat bemutató kompozíciókként, amelyeket a három kar harmonikus együttműködése tett egységes egésszé.

A koreográfus ballada-feldolgozásaival drámai hatásra törekedett, kortárs témájú produkcióival pedig megkísérelte bebizonyítani, hogy a múltban gyökerezve is lehet élni a mában. Működése alatt az együttes hét koncertprogramot mutatott be, amelyek többségét ő maga koreografálta. Együttese öt világrész több mint 30 országában lépett fel, javaslatára indult meg a Balettintézetben a hivatásos néptáncos képzés - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!