A magyar kortárs szerzők bemutatását célozza az írószervezetek megállapodás

Kultúra, 2019.06.07

A kortárs magyar szerzők ismertségének növelését célozza az az együttműködési megállapodás, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel kötött meg a nemzeti összetartozás napján.

A Széphalmon, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartott tanácskozás rendkívül hasznos volt, hiszen sikerült átbeszélni mindazokat a problémaköröket, amelyek az elmúlt 30 évben az irodalmi életet jellemezték - fejtette ki az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára.

Mint mondta, az egyeztetésre azért került sor, mert régóta komoly problémát jelent, hogy a magyar kortárs irodalom csak nagyon kis részben nem tud eljutni a kistelepülések és a határon túli térségek magyar olvasóihoz.

Kiemelte, hogy korábban bizonyos műhelyek, szervezetek próbáltak ezen egyéni akciókkal, például rendhagyó irodalomórákkal segíteni vidéken és a külhoni magyar településeken, de ezzel csak egy nagyon kis réteghez sikerült eljutni.

"A most kötött megállapodás célja, hogy ezek a műhelyek összedolgozzanak és segítsék azt a munkát, amelyet majd a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség fog végezni a magyar kortárs irodalom és az olvasók érdekében" - fűzte hozzá.

A megállapodás szövege szerint az aláírók együttműködnek a magyar irodalom népszerűsítésében Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkánon egyaránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!