TV műsor

A magyar kultúra napja - Díjakat adtak át és könyvet mutattak be Zalaegerszegen

Kultúra, 2021.01.22

Bemutatták a "Megformálta a föld porából. Németh János kisplasztikái" című kötetet és közművelődési elismeréseket, mecénás díjat adtak át pénteken Zalaegerszegen.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt - idézték fel város díszterében tartott rendhagyó sajtótájékoztatón.

Zalaegerszeg közössége minden esztendőben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a magyar a kultúra napját, de a pandémia miatt idén erre nincs lehetőség - emlékeztetett a zalai megyeszékhely polgármestere, Balaicz Zoltán.

Kiemelte, hogy a TOP (Településfejlesztési Operatív Program) kétmillió forintot meghaladó támogatásával a magyar kultúra napjára, Kostyál László és Zóka Gyula koordinálásával készült album Németh János munkáit mutatja be. A színes képekkel illusztrált könyv a zalaegerszegi születésű keramikusművész sokrétű munkásságát bemutató sorozat harmadik kötete - jelezte Kostyál László múzeumigazgató, művészettörténész. A 2004-ben (Németh János 70. születésnapján) indult sorozat első, Hirdette utcákon tereken című kötete a művész köztéri alkotásait tartalmazza, míg a Korsókra varázsolt legendák című, gazdagon illusztrált könyv 2008-ban jelent meg.

A harmadik kiadvány a kisplasztikáikról, szobrokról ad keresztmetszetet: az állat- és szentábrázolások, mitológiai alakok és jelenetek, valamint a népies figurák érdekes, izgalmas, világot jelenítenek meg - mutatott rá Kostyál László.

Németh János elmondta: a Göcsejből fakadó formavilágot építi át az ősi fazekastárgyakra emlékeztető domborművekbe, szobrokba.

Zalaegerszeg díszpolgára, a Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel elismert keramikusművész legújabb alkotását, a monumentális életfát az új ravatalozóban helyezik majd el - fűzte hozzá Zalaegerszeg polgármestere. Balaicz Zoltán köszönetet mondott a közművelődés területén, kulturális intézményekben dolgozó szakembereknek, akikre a járványhelyzetben is számíthatott a város, majd közművelődési és mecénás díjakat adott át.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében a kultúra értékeiről beszélt, kifejtette, hogy a kultúra megőrzése mindannyiunk feladata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!