A magyar kultúra napja - Online könnyűzenei megemlékezés tartottak a BMC-ben

Kultúra, 2021.01.21

Online megemlékezést tartott az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön a Budapest Music Centerben.

"Közel állunk ahhoz, hogy a magyar könnyűzene a hazai kultúra szerves, egyenrangú és elidegeníthetetlen részévé váljon, ezt erősítette a Hangfoglaló, korábban Cseh Tamás Program, elmúlt hét éve. Reményeink szerint a magyar könnyűzene ügye valamikor a közeli jövőben egy szabad szemmel jól látható összeggel egy magasabb dimenzióba kerül" - mondta ünnepi beszédében Horváth Gergely, a Hangfoglaló Program kollégiumának tagja.

Mint kifejtette, a magyar kultúra napja egybeesik Cseh Tamás, a program eredeti névadójának születésnapjával. Kitért arra, hogy a magyar könnyűzene ügyének észlelése, megbecsültsége egészen más fokon tart, mint 2014 előtt. Horváth Gergely felidézte, hogy a program nyolc alprogrammal indult, ezekhez csatlakozott 2016 végén a kilencedik, a magyar könnyűzenei oktatást támogató alprogram.

"Eddig összesen 5 milliárd 250 millió forintot tudtunk szétosztani a kollégium keretein belül. A hét év alatt nagyjából kétszáz pályázatot írtunk ki, mintegy hatezer pályázatot bíráltunk el, ezek felét támogattuk. Az ideiekkel együtt 199 előadót indítottunk el a pályán a kollégium támogatásával, évente átlagosan száz koncerthelyszínnek adtunk összesen 1,5 milliárd forintos összeget, ebből kilencezer koncertet szerveztek, legalább egymillió néző részvételével. A 250 támogatott előzenekari párosítás újabb 1500 koncertet jelentett, plusz félmilliós közönséggel" - sorolta Horváth Gergely.

Elmondta, hogy pályázatokon keresztül 1,5 milliárd forint jutott a magyar könnyűzenei export támogatására, évi húsz showcase fesztiválon történő részvételre, kétezer megvalósult külföldi koncertre. Eddig tizennégy könyv jelent meg a hazai könnyűzene örökség ápolása jegyében, és elkészült száz oral history interjú.

Gryllus Dániel, a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes alapítója arról beszélt, hogy az énekelt verseket előadó, 1969-ben alakult Kalákát hosszú ideig nem tudták hová tenni. Hozzáfűzte: áttörést jelentett számukra, amikor a nyolcvanas elején az akkori egyetlen, állami kiadó, a Hungaroton keretében létrejött az irodalmi szerkesztőség.

Kedves Péter zeneszerző, a Hangfoglaló Program által korábban támogatott Belau zenekar tagja úgy fogalmazott, hogy a kultúra egyfajta tükröt mutat a társadalomnak, a könnyűzene ezen belül kortárs jelenünk egyfajta esszenciája.

A magyar kultúra napi online esemény fellépői között volt a különböző kultúrákat dalaiban egyesítő a cappella formáció, a Napfonat, az elektropopos Anahit és a Hangfoglaló program induló előadói alprogramjába frissen beválasztott dalszerző-producer, Deva. Gryllus Dániel is előadott egy Weöres Sándor-versmegzenésítést.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!