A magyar kultúra napja - Programok Nógrád megyében

Kultúra, 2019.01.17

A magyar kultúra napja alkamából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny is - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Balassagyarmaton Takaró Mihály irodalomtörténész tart előadást A száműzött magyar irodalom - Wass Albert, Tormay Cécile, Nyírő József címmel kedden este a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az eseményt az Örökség Kulturális Műhely programsorozatának keretében rendezik.

Ugyancsak 22-én Pásztón Molnár László Jászai-díjas színművész Hazám című önálló estjét rendezik meg a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban az intézmény és a Balassi Bálint Színház szervezésében.

Szécsényben a 28. Nemzetközi versmondó- és népdaléneklő versenyt tartják meg a városi művelődési központban 26-án. Salgótarjánban több programot is tartanak a magyar kultúra napján. A Zenthe Ferenc Színház Hunyady Sándor Lovagias ügy című vígjátékát mutatja be Márkus Alfréd és Verebes István zenés betétjeivel és szövegátirataival, a főbb szerepekben Koltai Róberttel és Vándor Évával.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Karinthy örök címmel 23-án, szerdán láthatnak vidám irodalmi műsort a nézők a Szabad Ötletek Színháza előadásában.

Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulóját hagyományosan együtt ünneplik a magyar kultúra napjával, az idei központi ünnepséget 27-én rendezik. A kísérőprogramok sorában helyet kap a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület ünnepi ülése, amelyen a Madách-kutatások a legújabb publikációk tükrében címmel Andor Csaba irodalomtörténész, a Madách Irodalmi Társaság alapító tagja tart előadást 25-én. A résztvevők megkoszorúzzák a Bolyai János Gimnázium előtt lévő Madách-szobrot is. Csütörtökön, 24-én a Salgótarjáni Fotógaléria 500. kiállítását ünneplik meg a József Attila Művelődési Központban, ahol Fekete Zsolt polgármester mond köszöntőt, majd Horváth Imre fotóművész, a Magyar Fotóművészeti alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke nyitja meg az évfordulós kiállítást. A látogatók a fotóklub 54 évéről, a fotógaléria létrehozásáról és működéséről szóló beszélgetésen is részt vehetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!