A magyar kultúra napja - Programok Tolna megyében

Kultúra, 2019.01.19

Irodalmi estekkel, koncerttel, könyvbemutatóval ünneplik Tolna megyében idén a magyar kultúra napját.

Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön színművészek Babits-estjét rendezik meg január 25-én; a versfolyammal - amelyben a költő legismertebb és ritkábban megszólaltatott versei közül is szerepelnek majd művek -, Rubold Ödön azt szeretné érzékeltetni, hogy Babits "szenvedélyes, a maga módján harcias, a nemzet dolgaival is törődő, zseniálisan verselő" poéta volt.

Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban a január 23-án rendezendő városi ünnepségen Berecz András énekes, mesemondó lép fel néptáncosok közreműködésével. Az énekes, mesemondó Sinka-ének című műsorában Sinka István pásztorköltő verseit foglalja nótába, a Sárrét dalaival egybeszerkesztve.

A Dunaföldvári Művelődési Központban január 25-én - a hagyományos mecénásdíj és a Dunaföldvár kultúrájáért díj átadása mellett - az Esszencia együttes ad zenés irodalmi műsort Csík János népzenésszel és Őze Áron színművésszel. Az Úgy szálljon hozzád ez a dal című produkcióban 20. századi magyar költők, Ady, Radnóti, Juhász Gyula, Weöres Sándor és József Attila versei hangzanak el.

Bonyhádon, a Solymár Imre Városi Könyvtárban január 24-én szintén zenés irodalmi estet rendeznek, amelyen bemutatják a bonyhádi irodalmi kör tagjainak írásait közlő füzetet, a Kifordítva elnevezésű trió pedig klasszikus és kortárs költők verseit adja elő - ahogy műsoruk címe jelzi - "a zene szárnyán".

A bonyhádi Völgységi Múzeumban január 22-én Kaczián János szekszárdi helytörténész legújabb kötetét mutatják be, a szerző Múltidő című, 107 írást tartalmazó, 340 oldalas kötetében többek között ír Liszt Ferenc és Pollack Mihály szekszárdi kapcsolatairól, a bánsági Bunyaszekszárd krónikájáról és arról, hogyan került Szent István Tolna megye címerébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!