A magyar kultúra napja - Több rendezvénnyel is ünnepel az MMA

Kultúra, 2020.01.22

Több rendezvénnyel, kiállítással, könyvbemutatóval és koncerttel is megemlékezik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a magyar kultúra napjáról - áll az MMA szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) szerda délután Fut velem egy rossz szekér. - Ady 100 címmel kamarakiállítás nyílik az MMA és az OSZK együttműködésében. A kiállításon válogatás tekinthető meg a könyvtár Ady-gyűjteményének relikviáiból - kéziratokat, fotográfiákat, tárgyi emlékeket, dedikált köteteket, önéletrajzokat, első megjelenéseket mutatnak be. Az eseményen köszöntőt mond Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója és Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

Ugyanezen a helyszínen délután Valaki útravált. - Az úton levő és kiútkereső Ady Endre címmel bemutatják azt a gazdagon illusztrált díszalbumot, amely az OSZK tulajdonában lévő páratlan dokumentumkincset tárja az érdeklődők elé. A még nem publikált dokumentumokat is tartalmazó kötet új aspektusból, Ady utazásai felől közelít az életműhöz, továbbá megmutatja Ady belső útkereséseit, kételyeit, félelmeit is.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében délután népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílik a jeles nap alkalmából Himnusz - a magyar nép imái címmel, amelyet Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyit meg.

Este a Pesti Vigadóban, a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon a Jövel, légy vélünk Úr Isten című népzenei koncertet rendezik meg. Olyan himnuszok, egyházi énekek és népénekek szólalnak majd meg, amelyek kifejezik egy-egy közösség összetartó erejét, magyar nemzetünk önazonosságát.

A fenti programok mellett a szentendrei városházán tartják este az MMA Építőművészeti Tagozata által kiírt Szentendre - Kultúrpart 2019 - kulturális és szabadidőközpont a Duna-korzón címmel meghirdetett építészeti ötletpályázatának eredményhirdetését és a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitóját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!