TV műsor

A Pesti Vigadóban adnak koncertet a Nemzeti Filharmonikusok

Kultúra, 2020.02.14

Franz Schubert és Robert Schumann művei szólalnak meg Kovács János vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén vasárnap a Pesti Vigadóban.

A Lukács bérlet hangversenyén Franz Schubert - Dohnányi Ernő f-moll fantázia, Robert Schumann Hangversenydarab négy kürtre és zenekarra, a Manfréd-nyitány és a IV. (c-moll, "Tragikus") szimfónia hangzik el Kutas Dávid, Gál László, Rákos László és Maruzsa Tibor kürtművészek közreműködésével - közölték a Nemzeti Filharmonikusok pénteken az MTI-vel.

Kortársi beszámoló szerint Robert Schumannt látomások gyötörték, amikor 1848-ban Byron Manfrédjához komponált színpadi kísérőzenét, ebből manapság általában a nyitányt halljuk. A német erdő, a vadászat zenéjét idézi meg a versenymű négy kürtre és zenekarra, a c-moll szimfóniát pedig a tragikus jelzővel látta el a szerző. Mint Schubert oly sok alkotása, ez is elfeledve lappangott keletkezése után több mint három évtizedig. A hangverseny nyitószámaként elhangzó f-moll fantáziát mindig is szerették a zongoristák, Dohnányi Ernő például zenekarra hangszerelte.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!