A Premier és a Baal című darabot mutatja be a Vígszínház

Kultúra, 2019.02.28

Bertolt Brecht Baal című darabját a Pesti Színházban pénteken, a Premier című film színpadi változatát a Vígszínház nagyszínpadán szombaton mutatja be a színház társulata.

Bertolt Brecht Baal című költői darabját a Pesti Színházban Horváth Csaba rendezésében láthatja a közönség - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Baal a mitológia szerint a teljes életet szimbolizáló istenség, akit Brecht egy magányos, lázadó, az erkölcsi normákra fittyet hányó művészként jelenít meg, aki emiatt szembekerül a társadalommal. Brecht darabjában egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről.

A címszerepet Wunderlich József alakítja, a darabot Horváth Csaba a zene, a tánc és a mozgás nyelvét is felhasználva állítja színpadra. Wunderlich József mellett Ember Márk, Szántó Balázs, Majsai-Nyilas Tünde, Petrik Andrea, Bach Kata, Waskovics Andrea, Kopek Janka, Réti Nóra, Tar Renáta, Józan László, Ertl Zsombor, Gyöngyösi Zoltán és Karácsonyi Zoltán is játszik a darabban. A díszlet Antal Csaba, a jelmez Benedek Mari munkája, a produkció zeneszerzője Dobri Dániel, dramaturgja Perczel Enikő.

John Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát a Vígszínház mutatja be először Magyarországon. John Cassavetes műve bensőséges vallomás a színházról, a színészi létezésről, az idő múlásáról. Nyers őszinteséggel mutatja be egy ünnepelt színésznő küzdelmét, miközben a néző betekintést nyer a színház misztikus világába. A darbot Martin Cicvák cseh rendező állítja színpadra.

John Cassavetes, a New York-i filmiskola legizgalmasabb alkotója, az amerikai filmművészet egyik megújítója. Személyes hangvételű, költői filmeket és közben állandó társulatával színházi előadásokat rendezett, amelyekben mint színész is játszott - olvasható a darab ismertetőjében.

A főszerepet alakító Eszenyi Enikő mellett Hegedűs D. Géza, Hevér Gábor, Börcsök Enikő, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge, Király Dániel, Orosz Ákos, Balázsovits Edit és Egri Márta játszik a darabban. A színpadi változatot Forgách András és Vörös Róbert írta. A díszlet Hans Hoffer, a jelmez Pusztai Judit, a zene Presser Gábor munkája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!