A román közönséget is megszólítja a nagyszebeni 13. Hungarikum Napok

Kultúra, 2022.06.23

Magyar gasztronómiai és kulturális értékeket népszerűsít a nagyszebeni 13. Hungarikum Napok, amely a román közönséget is megszólítja - adta hírül csütörtökön a Krónika című erdélyi napilap.

Serfőző Levente főszervező, a HÍD - Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke a július 1. és 3. között zajló eseményről elmondta, hogy az idén is a hagyományokra, az autentikus magyar értékekre és a gasztronómiára fektetik a hangsúlyt, a szabadtéri eseményeket, a főzőversenyt az Astra falumúzeumban szervezik. Hozzátette: a közönség megszokta, már várja a magyar rendezvényt. Hnagsúlyozta, hogy számára az a legboldogítóbb, hogy organikusan épült fel a fesztivál, az elején három üstben főztek, s az idén már 25 csapat iratkozott fel a versenyre. Volt olyan év is, amikor 42 csapat jelentkezett, de valószínűleg a világjárvány érezteti a hatását, hogy idén kevesebben jöttek - mondta. A szervezők a különleges "mikóújfalusi rakottas ág" nevű süteménnyel, de karcagi birkapörkölttel és halászlével is várják a közönséget a falumúzeumban.

A magyar népdal és néptánc, valamint az operett bemutatása is szerepel a Hungarikum Napok kínálatában, ezzel párhuzamosan meghívott magyar séfek főznek jellegzetes ételeket: halászlevet, karcagi birkapörköltet, marhapörköltet, babgulyásokat.

A Hungarikum Napok keretében nyitják meg a Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképéről szóló kiállítást a református templom galériájában.

A programot a budapesti Tárkány Művek koncertje zárja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!