A Szemrevaló filmfesztivál több alkotója is részt vesz a budapesti vetítéseken

Kultúra, 2022.10.01

Dilara Aylin Ziem, a Csodaszép című film főszereplője, valamint a Fűző című alkotásból Alma Hasun színésznő és Monika Buttinger jelmeztervező is részt vesz a Szemrevaló Filmfesztiválhoz kapcsolódó programokon, amelyet október 6. és 16. között rendeznek meg Budapesten és több vidéki helyszínen.

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nőket a középpontba állító fesztivált Karoline Herfurth Csodaszép című filmje nyitja, amelyben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel. A vetítés utáni beszélgetésen részt vesz az egyik főszereplő, Dilara Aylin Ziem is - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Maria Kreutzer rendezte Fűző című alkotásban a negyvenedik életévét betöltő Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné kétségbeesetten küzd, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Bajorországba utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit, barátait és politikai szövetségeseit. A film a cannes-i fesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatkozott be, ahol elnyerte a legjobb színészi alakítás díját. Az október 13-i vetítése után a Fanny Feifalik szerepét alakító Alma Hasun osztrák színésznővel és Monika Buttinger jelmeztervezővel találkozhat majd a közönség.

Látható lesz továbbá a Nico, amelynek perzsa származású fiatal főszereplőjét rasszista támadás éri, így elhatározza, hogy karateedzéseket vesz, hogy többet ne tudják bántani. A főszereplőt alakító Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díjat.

A megtörtént eseményeket és valós személyeket is bemutató Monte Verit? című film az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának története, míg a Le prince főszereplője az értelmiségi Monika, aki beleszeret a kongói Josephbe, de szerelmüket nem mindenki fogadja örömmel és ez kettejük kapcsolatát is próbára teszi.

Látható lesz az idei Berlini Filmfesztiválon díjazott az Örökmozgó (Unrueh) című svájci film is, amelyben az óragyárban dolgozó Jozefin és egy orosz térképész anarchista eszmék által inspirálva követelik az idő felszabadítását, a szolidaritást és a pacifizmust. A filmért a rendező, Cyril Schäublint megkapta a Berlini Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó Encounters Award díját.

Az idei Német Filmdíjon kilenc elismeréssel kitüntetett Kedves Thomas (Lieber Thomas) című alkotás Thomas Brasch, az ismert német író, rendező életén keresztül mutatja be a múltfeldolgozás nehézségeit oly módon, hogy végigkalauzolja a nézőket a német történelem főbb állomásain 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a 21. század elejéig.

Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm, amely egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. A filmet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták és azóta húsz nemzetközi fesztivál díjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.

Az Alpenland című dokumentumfilm a nyolc országon átívelő Alpok lakóit és életük viszontagságait mutatja be, a Toubab című német vígjáték pedig a kitoloncolástól rettegő szenegáli Babtou történetéről szól.

A fesztivál filmjeit október 6. és 16. között a budapesti Művész moziban vetítik, a filmekből összeállított válogatást pedig október 17. és 20. között Szegeden, október 19. és 22. között Pécsen és Debrecenben láthatja a közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!