A Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép történetét bemutató kiállítás nyílt Győrben

Kultúra, 2021.06.25

Legenda Aurea - Ereklyék vonzásában címmel a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép történetét és kultuszát bemutató állandó kiállítás nyílt péntek délután Győrben a Káptalandombon.

A kiállítást bemutató sajtótájékoztatón Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elmondta: a tárlattal az a céljuk, hogy azoknak, akik felkeresik a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Könnyező Szűzanya-kegyképet vagy a Szent László-hermát, több, mélyrehatóbb ismeretet kapjanak történetükről.

Hozzátette, hogy a Káptalandombot, amely egyfajta "szent domb" (Collis Sacer), évente mintegy 32 ezer zarándok és turista keresi fel.

Veres András kitért arra is, hogy napokon belül megnyitják Győr első fogyatékossággal élők által működtetett kávézóját is, a Collis Sacert (Domb kávéház), ahol 13 megváltozott munkaképességű ember fog dolgozni napi négy órában.

A vendéglátóegység célja kettős: azon túl, hogy a 2022 nyarára megvalósuló káptalandombi múzeumi negyedbe látogatókat kiszolgálja, az egyházmegye megmutassa szociális gondoskodását is - mondta a megyéspüspök.

Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a kiállítás egyik fő vezérfonalát Szent László király kultusza képezi, bemutatják a hermát és a benne lévő királyi koponyacsont művészeti és tudományos kutatásainak eddigi eredményeit. Ismertetik a Szent László-kultuszt és a fennmaradt művészi ábrázolásokat és a több évszázadra visszanyúló győri körmenet történetét.

A másik vezérfonal a Könnyező Szűzanya-kegykép bemutatása, ahol a látogatók megismerhetik a kegykép történetét és kultuszának nemzetközi hatását. A tárlatot egy összefoglaló film zárja - mondta.

Kiss Tamás kiemelte, hogy a kiállítással a Káptalandombon, amely háromszoros búcsújáróhely, végre méltó módon tudják bemutatni a Szent László-herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép kultuszát, a boldog Apor Vilmos vértanú püspök kultuszát megidéző tárlattal együtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!